DROGA KAO BIZNIS

Putevi droge Mehmeda Bojića; Bojića i njegove suradnike u istom poslu policijsko-pravosudna zajednica poznaje i prati skoro dvije decenije

Hapsenje Mehmed Bojić

Općinski sud u Sanskom Mostu osudio je prije 10 tak dana 42-godišnjeg Mehmeda Bojića na tri i po godine zatvora zbog KD Neovlaštena proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga iz člana 238 stav 1 KZ F BiH u vezi sa čl.55 KZ F BiH i njegovog saizvršioca Sejada Brdara na godinu i po zbog istog produženog KD. Bojić je oslobođen optužbe da je ugrozio sugurnost jedne osobe ozbiljnom prijetnjom za život i tijelo.

Od osuđenog Bojića se oduzima opojna droga koja pronađena prilikom hapšenja radi uništenja,a od Brdara pronađeni novac. Bojiću je sud dosudio plaćanje troškova krivičnog postupka, dok je Brdar oslobođen tih troškova.

Obzirom da je Bojić daleko imućniji a zbog sumnje da je imovinu stekao na nezakonit način sud od njega oduzima i novac i putnnička motorna vozila „Peugeot“ i „Megane“, a od njegove supruge Bojane Bojić rođ. Cvjetinović moticikl marke Yamaha. Postupajući sudija odbio je prijedlog Tužilaštva USK da se od Mehmmeda Bojića oduzme stan u Sanskom Mostu u ulici Muse Ćazima Ćatića površine 19,6 kvadratnih metara.

Mehmed Bojić rodom iz Banje Luke, nastanjen u Sanskom Mostu je jedan od najpoznatijih diilera droge u zapadnom dijelu BiH. Djeluje skoro dvije decenije, a prvi put je uhapšen i osuđen u maju 2012. godine kada je na Kantonalnom sudu u Bihaću osuđen na tri godine zatvora zbog istog krivičnog djela kao na Općinskom sudu u Sanskom Mostu.

Tvrdio je da mu je policija podmetnula drogu u oluk na njegovoj porodičnoj kući, jer ga do tada nisu mogli uhvatiti „inflagranti“. Tada je dvije godine dobila Senada Dizdarević iz Bihaća,a po godinu i po Smail Tuzluković (umro prije godinu dana) i Ismir Šabić, obojica iz Sanskog Mosta.

Bojića je tada po službenoj dužnosti branio advokat Ilijaz Midžić, prijeratni krivičar , tada član VSTV-a, a između njega i njegovog branjenika razvio se sukob, jer je Bojić tvrdio da ga je advokat „izdao“ a dobro naplatio svoj rad. Kasnije je Midžiću izgorjelo auto u Bihaću i on se penzionirao i otišao živjeti u Austriju.

Bojić je nakon izlaska iz zatvora nastavio „po istom“.

Krajem 2016. godini u policijskoj akciji „Sana 2“ dogodila se najveća zapljenaa heroina u BiH te godine. Opet su u tandemu bili Bojić i Brdar. Akciju su odradili su operativci treće Policijske stanice u Sanskom Mostu i pripadnici jedinice za podršku MUP USK.

„U akciji je zaplijenjeno 1.100 grama heroina, 60 hiljada maraka u različitim apoenima, mobiteli koji su služili za komunikaciju Uhapšeni su predati Tuzilaštvu USK. Tržišna vrijednost zaplijenjene droge je 50 000 maraka“, izjavio je tadašnji komesar Policije USK Mujo Koričić. Njemu su tada oduzeta i tri motorna vozila, motocikl i 28 mobilnih telefona . Među 60.000 KM oduzetog novca bilo je toliko metalnog novca da su ga istražitelji trpali u tačke i odvozili.

No, iako u dvomjesečnom pritvoru u Sanskom Mostu kao i Sejad Brdar, kao bomba je odjeknula vijest da je Mehmed Bojić pobjegao iz BiH Bilo je to polovinom februara 2017.godine. Šta se tu izdogađalo? Tužilaštvo USK je prije isteka roka od mjesec dana podnijelo prijedlog za produženje mjere pritvora za Bojića, međutim sudija Enes Selman (predsjednik Općinskog suda u Sanskom Mostu) je svojim rješenjem odbio prijedlog za produženje pritvora i pustio Bojića na slobodu.

Nakon žalbe Tužilaštva USK Kantonalni sud je ukinuo rješenje sudije Selmana a na novom ročištu „uporni“ sudija je ponovo odbio produženje pritvora Mehmedu Bojiću ocjenjujući prijedlog Tužilaštva USK kao neosnovan. Nakon toga, nezvanično, sudija Selman je dobio „drugarsku kritiku“ iz VSTV-a BiH, pa je tek u trećem pokušaju 9.februara, ipak, odredio pritvor osumnjičenom Bojiću na dva mjeseca, dok je Brdaru odbio produženje pritvora. Bojiću kome nisu bili oduzeti dokumenti za putovanje iskoristio je „rat“ između tužiteljice i sudije i pobjegao iz BiH.

Uhapšen na srbijansko-mađarskoj granici

Za njim je raspisana potjernica Interpola a njegovo pronalaženje i hapšenje potrajalo je punih 14 mjeseci do aprila 2018. godine. Iako se pretpostavljalo da se Bojić krije u Švedskoj, on je uhapšen prilikom pokušaja prelaska granice iz Mađarske u Srbiju. Regionalni mediji bilježe novo Bojićevo „buđenje“ u maju 2022.godine kada je u nastavku akcije „Storidž“ (Skladište) Uprave za organizirani i teški kriminal MUP RS uhapšen sa Prijedorčanima Bojanom Dejanovićem i Vladimirom Pavićem.

Ne treba uopće više podsjećati da se radi o istom krivičnom djelu. Prije toga u pritvor je bio Dalibor Railić zvani Dugi zbog sumnje da je bio član velike međunarodne kriminalne grupe koja se bavila prodajom droge, kao i zbog sumnje da je naručio ubistvo načelnika krim policije PU Prijedor Radenka Bašića. Bašić je ubijen 21.marta 2022. godine u centru Prijedora hicem u glavu. Izvršilac je za novac bio Aleksandar Mijatović.

Dejanović i Pavić su bili Railićevi prvi suradnici ( prvi je bio njegov kum),a Bojić se sumnjičio da je od Railića kupovao veće količine droge. U kriminalnu mrežu je bio upetljan i policajac Dejan Jurišić, inspektor za organizirani kriminal u PU Prijedor koji je uhapšen u septembru 2022. godine i osumnjičen za iznuđivanje, ali i da je odavao službene tajne Daliboru Railiću. Uhapšen je i Haris Gredelj kao dio kriminalne grupe.

Gredelj ima podeblji dosije a 2016. godine je osuđen na šest i po godina zatvora zbog pomaganja i saučesništva u ubistvu “Krajiškog Ramba” Nedžada Kličića 14. septembra 2014. godine. Kličić je ubijen u kafe baru “Gold” u Ostrožcu kod Cazina, kada je više maskiranih napadača “upalo” u kafanu naoružani automatskim puškama. Gostima su naredili da legnu na pod, da bi udarcem pištoljem Kličića oborila na pod, a zatim mu ispalili hitac u glavu.

Kao direktan izvršilac ubistva osumnjičen je Mervan Šljivar koji se godinama nalazio u bjekstvu pa je predmet protiv njega ustupljen slovenačkom pravosuđu i osuđen je na 30 godina zatvora. Inače, Gredelj je svojevremeno bio poznat kao veoma uspješan sportista i kik bokser kluba “Viner”.

Uhapšeni su predati u nadležnost Tužilaštva BiH. U maju 2023. godine o Mehmedu Bojiću opet čitamo kada se pred sutkinjom Suda BiH Tatjanom razmatra prijedlog Tužilaštva BiH da se njemu i Viktoru Krišti iz Busovače (razgranate su i bogate dilerske veze). Krišto i Bojić su uhapšeni u akciji SIPA-e kodnog imena „Kamen“.

Osumnjičeni su za dilanje droge i pranje novca. Krišto je ranije presuđen zbog droge na pet godina hzatvora i iz zatvira je izišao 2017.godine. Bojić je „pronađen“ u Sky aplikaciji a teretio se za pronađenu presu za heroin.Tvrdio je da se radi o dizalici, a u oduzetim kanisterima ulje za mjenjač i sredstvo za deratizaciju buba. „Zasmetalo“ mu je što je uhapšen 17.maja kada je rođendan jednom od njegovo dvoje maloljetne djece i zamolio da ga puste jer je „potreban ženi i djeci“.