Faruk Kapidžić za etto.ba

Reakcije SDA i Kapidžića na napade na Ajlu Milišić-Tepić: Privatna pisanja Ismeta Bećara

Faruk Kapidzic

Nedavno imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine izazvalo je burne reakcije i lavinu optužbi. Ovi napadi su se, međutim, proširili i na zastupnike i članove koalicije "trojke", a posebna meta postala je Ajla Milišić-Tepić, zastupnica Naroda i Pravde (NiP).

Milišić-Tepić, koja nosi hidžab, našla se pod paljbom mizoginih i uvredljivih komentara. Među onima koji su se pridružili napadima je i Ismet Bećar, bivši PR sarajevske kantonalne organizacije SDA i bivši urednik Radija BIR.

Bećar je poznat po svojim kontraverznim izjavama, a njegovi recentni komentari su izazvali burne reakcije u javnosti.

Faruk Kapidžić, predsjednik SDA Sarajevo, također se oglasio povodom napada. U svojoj izjavi za etto.ba, Kapidžić je rekao: "Nemam namjeru kontrolirati privatna mišljenja, dok su institucionalna pod mojom kontrolom, što se može vidjeti ali ne prenosi. Odakle informacija da je dotični PR KO SDA? - rekao je Konaković... . Dobro, onda ga pitajte ko je trenutno predsjednik KO SDA Sarajevo. Možda tako saznam ko je odgovoran za privatna pisanja Ismeta Bećara."

Na ove optužbe, Kantonalna organizacija SDA Sarajevo odgovorila je tvrdnjom da u svom novom sazivu, koji je izabran krajem februara ove godine, još uvijek nije formirala TIM za medije. "Tako da je neistinita tvrdnja ministra Elmedina Konakovića da je g. Ismet Bećar PR Kantonalne organizacije SDA Sarajevo što su prenijeli i pojedini mediji," zaključili su iz Kantonalne organizacije SDA Sarajevo.

Situacija oko izbora Marina Vukoje u Ustavni sud BiH i napadi na Ajlu Milišić-Tepić otkrili su duboke političke podjele i netrpeljivosti u bosanskohercegovačkom društvu. Dok se politički lideri i javnost suočavaju s izazovima, važno je podsjetiti na potrebu za dijalogom, tolerancijom i poštovanjem različitosti kao temeljnim vrijednostima za izgradnju stabilne i pravedne države.