Premijer Uk, Ministar Katica i Gradonačelnica Karić: Nezainteresirani za Sigurnost Građana

Sarajevo u kandžama nasilja: Kada će Vlada KS prestati ignorisati stvarnost?

vilsonovo setaliste
Foto © etto.ba

Premijer Nihad Uk, Ministar Admir Katica i Gradonačelnica Benjamina Karić: Nezainteresirani za Sigurnost Građana

Nasilje u Sarajevu više nije vijest koja iznenađuje. Učestale pucnjave, ubijstva, paljevina vozila i napadi u školama postali su svakodnevnica ovog grada. Vlada Kantona Sarajevo (KS) i ministar policije Admir Katica, umjesto odlučnih akcija, uporno ponavljaju da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća, čime vrijeđaju razum građana koji svjedoče suprotnom.

Tragične priče i nepoduzimanje mjera

Jedan od najtragičnijih slučajeva u posljednje vrijeme je brutalno ubojstvo 19-godišnjeg Farisa Pendeka. Ovaj događaj potresao je javnost, obitelj i prijatelje, dok je Vlada KS ostala pasivna. Ministar Katica je istragu proglasio tajnom, a od tada nisu poduzeti nikakvi konkretni koraci za poboljšanje sigurnosne situacije.

Samo u posljednjih sedam dana, Sarajevo je zabilježilo dvije pucnjave, od kojih je jedna usred bijela dana na poznatom šetalištu. Unatoč ovim događajima, nema konferencija za medije niti službenih saopćenja. Katica, kad se i oglasi, daje izjave koje se doimaju ispraznima, poput one da "moramo brže reagirati", iako je u posljednjem incidentu ispaljeno čak 16 metaka.

Dugogodišnja nesigurnost

Katica je na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova već osam godina, a sigurnost u gradu se pogoršava. Policija, na čelu s komesarom Fatmirom Hajdarevićem, djeluje dezorijentirano. Hajdarević se pojavljuje u javnosti samo kad ga mediji prozovu, dok stanje sigurnosti ostaje nepromijenjeno.

Sarajevski policajci, koje Katica kritikuje zbog sporosti, rade u teškim uvjetima. Loša opremljenost i nedostatak adekvatne opreme otežavaju im posao. Najavljene kamere na prslucima i ostala oprema ostale su samo na papiru. Istovremeno, Katica planira nabavku helikoptera vrijednog 30,3 milijuna KM, što izaziva dodatno ljutnju javnosti jer su te investicije neophodne za osnovnu opremu policije.

Politička pasivnost i kritike

Gdje je gradonačelnica Benjamina Karić? Gradonačelnica Benjamina Karić, inače poznata po miješanju u razne gradske poslove, ostala je nijema na nedavne incidente. Njezina šutnja dodatno zabrinjava građane koji očekuju aktivniji pristup rješavanju problema sigurnosti.

Građani Sarajeva s pravom su ogorčeni. Osjećaju se napušteno i nezaštićeno, dok vlast ostaje pasivna i netransparentna. Izostanak adekvatnih reakcija i konkretnih mjera samo dodatno pogoršava situaciju, ostavljajući dojam da su problemi sigurnosti prepušteni sami sebi.

Sarajevo se suočava s ozbiljnim sigurnosnim izazovima koji zahtijevaju hitnu i odlučnu akciju. Građani su umorni od praznih obećanja i nedostatka konkretnih mjera. Vrijeme je da vlasti preuzmu odgovornost i poduzmu korake kako bi vratili osjećaj sigurnosti u gradu. Do tada, građani će nastaviti živjeti u strahu, čekajući sljedeći incident koji će uzdrmati njihovu svakodnevicu.