Omurbekov i Frolkin umiješani u kršenja ljudskih prava

Sjedinjene Države pod sankcije stavljaju ruske oficire optužene za ratne zločine

Ukrajina ruski zlocini
  • Izvještaji da su Omurbekov i Frolkin bili umiješani u teška kršenja ljudskih prava, što su dokumentirali nevladine organizacije i nezavisne istrage, ozbiljni su i vjerodostojni.

State Department Sjedinjenih Američkih Država pod sankcije stavlja Azatbeka Omurbekova, također poznatog kao "Mesar iz Buche", pukovnikom Oružanih snaga Ruske Federacije zbog njegove umiješanosti u teška kršenja ljudskih prava - ubistva nenaoružanih ukrajinskih civila iz Andriivke, Ukrajina.

Odjel također proglašava Daniila Frolkina, gardijskog kaplara u Oružanim snagama Ruske Federacije, zbog njegove umiješanosti u grubo kršenje ljudskih prava - ubistvo nenaoružanog ukrajinskog civila u Andriivki.

Kao rezultat današnje akcije, Omurbekov, Frolkin i članovi njihove uže obitelji nemaju pravo ulaska u Sjedinjene Države.

Pukovnik Omurbekov bio je zapovjednik ruske 64. zasebne motorizirane brigade u razdoblju dok su ruske snage kontrolirale ukrajinski grad Andriivka. Omurbekov je kasnije poveo brigadu u Buchu u Ukrajini, gdje je Ministarstvo vanjskih poslova utvrdilo da je 64. brigada ubijala, tukla, raskomadala, spaljivala i izvodila lažna pogubljenja civila. Nakon što su se pojavili izvještaji o brutalnosti brigade, Kremlj je reagirao izdavanjem izjave u kojoj se navodi da je predsjednik Ruske Federacije Putin dodijelio počasti brigadi, a rusko Ministarstvo obrane promaknulo je Omurbekova i pohvalilo njegovo vodstvo.

  • Izvještaji da su Omurbekov i Frolkin bili umiješani u teška kršenja ljudskih prava, što su dokumentirali nevladine organizacije i nezavisne istrage, ozbiljni su i vjerodostojni.

Navodi se da označavanjem i sankcioniranjem Omurbekova i Frolkina, Sjedinjene Države ponovno potvrđuju svoju predanost poštivanju ljudskih prava, priznavanju nepravde koju su doživjele žrtve i preživjeli te promicanju odgovornosti za one koji su odgovorni za kršenja ljudskih prava.

  • Sjedinjene Države predane su jasnom označavanju odgovornosti za ruska zlostavljanja i zločine protiv naroda Ukrajine. Nastavit ćemo koristiti sve prikladne načine za postizanje pravde za Ukrajinu. Stojimo uz Ukrajinu u njezinoj borbi za suverenitet, teritorijalni integritet i vladavinu prava, koliko god je potrebno, zaključuje se u saopćenju.