Persona non grata

Srbija maloprije protjerala prvog sekretara hrvatske ambasade u Beogradu

Ivica Dacic

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije danas je donijelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

''Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću'', saopšteno je iz srpskog Ministarstva.

Biščeviću uručili notu

Srbijansko ministarstvo, na čijem je čelu Ivica Dačić, navodi da je ovakvu odluku donijelo tokom dana te da je tim povodom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću uručena i diplomatska nota.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomata u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj suradnji i sveukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji”, stoji u saopštenju objavljenom na stranicama srbijanskog ministarstva.

Ministarstvo u saopštenju još izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Službeni Zagreb zasad nije reagovao na ovaj potez.