Region

Srbija se naoružava: Naručili 20 hiljada dronova od zemlje koja je pod sankcijama

IRAN SRBIJA
Foto © The Geopost

Delegacija srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova posjetila je Teheran i naručila 20.000 dronova Shahed-136 u suradnji s Teheranom, izjavivši da "nema prepreka za poboljšanje odnosa".

Iran je u posljednje dvije godine naoružavao Rusiju, Armeniju i Srbiju.

Goran Aleksić, zamjenik ministra vanjskih poslova Srbije, koji je predvodio srbijansku delegaciju u Teheranu radi drugog kruga političkih konsultacija s Iranom, sastao se u nedjelju popodne s zamjenikom ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran za političke poslove Alijem Bagherijem.

Iran je pokazao ambicije za proširenje svog utjecaja na Balkanu i pronašao je Srbiju kao partnera. Iran cilja na sektor sigurnosti kako bi prodavao oružje Srbiji.

Bagheri je opisao promicanje komercijalne suradnje između Irana i balkanskih zemalja, posebno Srbije, kao nužnost, navodi izjava iranskog ministarstva.

"Održivost stabilnosti i sigurnosti ovisi o jačanju gospodarskih veza; stoga proširenje trgovačkih razmjena i promicanje ekonomske suradnje nije samo ekonomski cilj, već i sigurnosna strategija."

U međuvremenu, srbijanski zamjenik ministra je rekao da je u Iranu kako bi unaprijedio odnose Teheran-Beograd. Rekao je da je politika vlade Srbije razvijanje odnosa s prijateljskim zemljama, posebno Iranom, u svim područjima.

Aleksić je nazvao to "neizbježnom potrebom za povećanjem obujma trgovine između dvije zemlje" i ocijenio napore diplomatskih misija dviju zemalja u Teheranu i Beogradu kao vrijedne.

Srbija također nije slijedila politike zapadnih zemalja u vezi s ovom zemljom. Slijedi strategiju Rusije kupovine oružja od Irana, što je djelovanje koje su osudile i sankcionirale zapadne zemlje, a protivno je ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Do kraja jula 2023. godine, Iran je dostavio barem 400 dronova Shahed i Mohajer u Rusiju. Također je upozorio da bi Islamska Republika mogla početi izvoziti manje dronove iz serije Shahed-101, koje se očekuje da će Rusija koristiti u ratu na Ukrajini. Zauzvrat, Iran je od Rusije dobio sredstva i podršku za svoje programe svemira i projekte raketnog oružja.

Zbog toga su zemlje Europske unije odobrile sankcije protiv Irana zbog isporuke iranskih dronova Rusiji i njihove uporabe u napadima na Ukrajinu.

Kao rezultat gospodarskih sankcija Zapada protiv Irana, Rusija je postala važan trgovinski partner, posebno u vezi s viškom rezervi nafte. Trenutno, Rusija i Iran dijele blisku gospodarsku i vojnu suradnju, a obje zemlje podložne su teškim sankcijama koje su nametnule većina zapadnih zemalja.