KONZUMIRALA ALKOHOL

Sud u Dubaiju optužio stjuardesu za "pokušaj samoubistva", blokiran joj i pasoš

stjuardesa Dubai optužnica detainedindubai.org

Sud u Dubaiju optužio je 28-godišnju ženu iz Irske za "pokušaj samoubistva", dok su političari i aktivisti pozvali na njeno oslobađanje.

Tori Towey, irska stjuardesa je zarobljena u Dubaiju i suočava se sa mogućim zatvorom nakon što je popila alkohol i pokušala sebi oduzeti život jer je navodno pretrpjela zlostavljanje u porodici.

Ali, nakon što je odvedena u policijsku stanicu, Towey se suočila sa optužbama za konzumiranje alkohola i pokušaj samoubistva pred sudom u Dubaiju.

Njen pasoš je blokiran te se ne može vratiti nazad u Irsku. Towey inače radi za Emirates Airlines u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ministarstvo odbrane UAE-a je saopštilo da bi se Towey mogla suočiti s dugotrajnom zatvorskom kaznom zbog kršenja ljudskih prava i mučenja.

Radha Stirling, izvršna direktorica zagovaračke grupe Detained in Dubai koja podržava porodicu, rekla je da poziva vlasti u zemlji da odbace optužbe, uklone zabranu putovanja i puste Towey da ode kući sa majkom.

"Čudno, UAE su uložili velike napore za odnose s javnošću kako bi promovirali alkohol kao legalan u zemlji. U stvarnosti, ljudi se još uvijek redovno optužuju za konzumiranje i posjedovanje alkohola. Torino iskustvo nije ništa drugo do tragično i iskreno, ona je sretna što je živa", dodala je.

Promijenjena pravila

Prije 2019. godine, svako ko je proglašen krivim za pokušaj samoubistva u Dubaiju se suočio sa novčanom kaznom od 5.000 dirhama ili šest mjeseci zatvora.

Zatim je došlo do promjena pa oni koji su proglašeni krivima za pokušaj samoubistva u zalivskoj državi sada mogu da plate kaznu od 1.000 dirhama umjesto da idu pred sudiju.

Iste godine, zaljevska država popustila je svoje zakone o alkoholu kako bi omogućila turistima da kupuju alkohol u prodavnicama pod kontrolom države, koje su ranije bile dostupne samo stanovnicima koji imaju dozvolu.

Novi zakoni također omogućavaju posjetiteljima da sami dobiju dozvolu za piće po prvi put, prijavom na mreži ili odlaskom u registriranu prodavnicu alkohola kako bi je dobili besplatno.

Porez od 30 posto na alkohol također je ukinut u novogodišnjoj noći 2022. godine.