Jeste li se ikada zapitali

‘‘Tajne‘‘ doner-majstora: Šta se dešava s mesom kada se radnja zatvori?

Doner canva

Jeste li se ikada zapitali što se događa s ostacima mesa nakon što je poslužen posljednji noćni kebab?

Prodavnice kebaba koje rade do kasno u noć često su omiljeno mjesto za gladne, bilo da je riječ o noćnom izlasku ili brzom rješenju nakon posla. Iako kvaliteta hrane možda nije uvijek vrhunska, ne može se poreći njezina privlačnost.

Ali jeste li se ikada zapitali što se događa s ostacima mesa nakon što je poslužen posljednji noćni kebab? Bivša radnica kebab restorana prelila je čašu na Redditu i otkrila tajne iza scene.

Prema insajderu, većina kebabo shopova prilično je rigorozna po pitanju zamjene ražnja za meso pred vrijeme zatvaranja. Međutim, kad mesa počne ponestajati, mogu upotrijebiti rubove, vrh i dno ražnja, što rezultira mješavinom nasjeckanih, kockica i narezanih komadića. To je posebno vidljivo kada meso izgleda napola zagrijano i hrskavo.

Da bi se meso sačuvalo preko noći, zamota se u nekoliko vrećica i čuva na sigurnom mjestu. Sutradan će radnik zagrijati meso i obrijati oko dva sloja. Unatoč početnoj zabrinutosti, meso je uglavnom sigurno za jelo zbog korištenih začina i začina. Međutim, obično se zagrijava samo još jedan dan.

Ostali Redditori potvrdili su ovu informaciju, dodajući da se na nekim mjestima meso hladi preko noći, dok se na drugima zamota u prozirnu foliju i zamrzne. ‘‘Lijeni‘‘ restorani mogu ostaviti meso vani ali ugledne prodavaonice kebaba poduzimaju odgovarajuće mjere opreza kako bi održale njegovu kvalitetu.

Dakle, sljedeći put kada budete uživali u kasnonoćnom kebabu, bolje ćete razumjeti što se događa iza pulta nakon što se vrata zatvore.