DA LI SE I VAMA SVIĐA?

To je bio obrok za bosanske rudare, a pravio se od onoga što su imali

Bosanski lonac

Bosanski lonac je jedno od onih jela koja griju dušu i tijelo, a hladni dani su idealni za njegovu pripremu.

To je obilno varivo od raznog povrća i komada mesa koji se polako krčkaju satima, što rezultira bogatstvom okusa i mirisa kojem je teško odoljeti. Iako zahtijeva dugo vrijeme kuhanja, sama priprema je jednostavna i ne zahtijeva puno aktivnog rada. Ovo tradicionalno jelo nahranit će cijelu porodicu i sigurno će postati omiljeno na vašem meniju.

I ovo jelo ima svoju historiju - bosanski lonac je prvobitno bio obrok za bosanske rudare. Hranjiv i zasitan, davao im je snagu za težak fizički rad, a pripremao se od sastojaka koji su im bili dostupni.

Priprema ovog jela traje oko 20 minuta, ali kuhanje četiri sata. Recept je namijenjen za osam osoba i spada u kategoriju zahtjevnijih jela, uglavnom zbog dugotrajnog procesa kuhanja.

Sastojci

govedina

luk

bijeli luk

sol, biber

svježi kupus

krompir

mrkva

korijen celera s listom

korijen peršuna s listovima

svježi biber

paradajz

ulje

voda

Priprema

Meso narežite na veće komade, a luk na kriške. Bijeli luk samo ogulite. Kupus narežite na široke trake, krompir na četvrtine ili osmine, ovisno o veličini, a mrkvu, celer i peršun na veće kolutove. Listove peršuna i celera grubo nasjeckajte. Paprike narežite na veće komade, a paradajz na kriške.

U dubokoj, širokoj posudi za pečenje, kratko propržite meso na malo ulja. Zatim dio mesa rasporedite po dnu posude. Preko mesa rasporedite slojeve povrća po izboru, a zatim ponavljajte slojeve mesa i povrća dok ne potrošite sve sastojke. Svaki sloj začinite solju i biberom. Posljednji sloj treba da bude paradajz.

Prelijte sve vodom, pazeći da ostavite nekoliko centimetara prostora oko ruba posude kako tečnost ne bi proključala tokom kuhanja. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Stavite lonac na šporet i sačekajte da proključa, zatim ga poklopite i premjestite u zagrijanu rernu. Pecite, ili kuhajte, tri i po do četiri sata.


Znate više o temi ili prijavi grešku Komentari