KANTONALNI SUD BIHAĆ

Ukinuta osuđujuća presuda protiv kantonalnog zastupnika Razima Halkića (SDP), postupak ide ispočetka

Razim Halkić
Foto © Halkić- bio osuđen,a nema djela

Sudski proces protiv kantonalnog zastupnika Razima Halkića (SDP) biće obnovljen, jer je Kantonalni sud u Bihaću ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Suđenje se ponavlja jer je prvostepeni sud načinio bitne povrede odredbi krivičnog postupka kada je riječ o zakazivanjima ročišta u ovom procesu. Kantonalno sudsko vijeće zbog činjenice da je prvostepena presuda ukinuta zbog bitnih povreda postupka nije se upuštalo u osnovanost žalbenih navoda Halkićevog branioca advokata Jasmina Abdagića zbog povrede krivičnog zakona i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Mirza Kamber- audio snimak dobio od Durdžić i objavio ga na svom portalu
Foto © Mirza Kamber- audio snimak dobio od Durdžić i objavio ga na svom portalu

Ovaj krivični predmet je „jedan od mnogih“ čiji je kreator kantonalni tužilac Adnan Tulić a trebao je da posluži za što silovitiji vertikalni karijerni put „krajiškog 007“. Kao i milion puta do tada , krajiški kantonalni političari sjedili su u kafani i pričali svoje bezvezarije , slagali kadrovske kockice , „igrali „ se direktorskih pozicija slično kako prosječni Bosanac i Hercegovac umjesto Sergeja Barbareza sastavlja bh nogometnu reprezentaciju.

Iz tih navodnih trgovina utjecajem tužilac je „ubrao“ Razima Halkića, a kao ključni argument poslužilo je neovlašteno telefonsko snimanje razgovora izvjesne Bužimljanke Zinete Durdžić, nekrunisane kraljice krajiških društvenih mreža, koja je navodila Halkića na temu formiranja skupštinske većine želeći ga diskreditirati , dok kantonalni zastupnik Halkić nije ni znao da ga „kraljica“ Zineta snima. U ovu aferu bio je umiješan i Asim Kamber (SDA) jer je Zineta Durdžić neovlašteni snimak proslijedila Mirzi Kamberu sinu Asima Kambera koji je urednik/vlasnik portala . A gdje je Kamber, tu je politički mulj i nemoral.

Zineta Durdžić novinarka Bihać
Foto © "Novinarka" Durdžić- radila za stranku, neovlašteno snimala ,

Tako je nezakonito snimljeni razgovor bužimske „novinarke“ Durdžić osvanuo na krajiškim portalima a prvoostepeni sud ga je tretirao kao da ga je lično snimila SIPA-a prilikom posebnih istražnih radnji koje je naredio sud. A naravno da nije, jer Bužimljanka je imala svoj motiv za ovu aferu koji nije tema ovog teksta.

Halkić je veoma brzo nakon objave neovlaštenog snimka na kome se čuje njegov glas ( on tvrdi da je izvorni razgovor kasnije na društvenim mrežama montiran kako bi se dodatno diskreditrao ) bio optužen,a na Općinskom sudu u Bihaću osuđen 29.decembra prošle godine zbog KD Primanje dara ili dugog oblika koristi. No, za razliku od cirkusa prilikom istrage i optuženja , sudija Općinskog suda u Bihaću imao je samo toliko „materijala“ da Halkića osudi na uslovnu kaznu, jer u suštini i u praksi – nije ni bilo krivičnog djela. Halkić je dobio devet mjeseci uslova, sa rokom provjere od pet godina da ne počini krivično djelo. Sada će proces krenuti ispočetka.

Asim Kamber- "umočio" prste i u ovu aferu
Foto © Asim Kamber- "umočio" prste i u ovu aferu