
Jedno od ukusnih tradicionalnih jela jeste ukusna sarma.
Potrebno:
glavica kiselog kupusa srednje velicine Za fil:
juneće mljeveno meso čaša od 1dcl riže 2 glavice crnog luka pola glavice bijelog luka 1 kašika vegete so po ukusu bibera na vrh male kašikice 1 kašika aleve sitne paprike 1 jaje
malo sjeckanih suhomesnatih proizvoda oko 80-100gr (stavlja se u fil) Između sarmi po želji dodati suhomesnatih proizvoda-količina po želji, lovorov list 2-3.
Za zapršku (koju ne morate stavjati) -3 kašike ulja, 2 kašike brašna, 1 kašika aleve sitne paprike.
Priprema:
Za dobru sarmu kupus treba da je tanjih listova, da nisu tvrdi, da nije prekiseo i preslan. Obavezno probajte kupus prije pravljenja, ako je jako slan i kiseo isperite ga vodom. Ako imate tvrde listove kupusa, potopite ga sa toplom vodom i nek stoji jedan sati da omekšaju.
Ako vam se desi da previše isperete kupus, pa dok kuhate sarmu vidite da nije dovoljno kisela, ukus popravite sa limunom. On je najbolji da se povrati originalni ukus kiselog kupusa. Možete ukus i dotjerati sa kuhanim paradajzom.
Sarma se nikad ne mješa, samo se prodrma šerpa tokom kuhanja.
Poklopite je do pola i na laganoj temperaturi stavite da se kuha.
Kupus rasparčajte na listove. Na svakom listu zasijecite zadebljanje.
Fil:
Luk crni i bijeli isjeckajte, izdinstajte na malo ulja. Luk dodajte mesu, dodajte rižu, vegetu, so, biber, alevu papriku, jaje, sitno isjeckane suhomesnate proizvode. Sve izmješati, filovati listove i motati sarme. Sarme ne motati prečvrsto jer riža nabubri, da ne bi došlo do pucanja listova. Na dno šerpe staviti listove kupusa, one iz sredine koju su jako mali za motanje, ili iskidane.
Redati sarme, između stavljati suhomesnate proizvode, lovorov list. Naliti vodom da bude dva prsta iznad sarmi, staviti da lagano krčka oko dva sata. Kada je kuhana, napraviti zapršku. Na ulju ispržiti brašno, prži se jedan minut. Skloniti sa šporeta i umješati sitnu papriku. Sipati lagano u sarmu, prodrmati šerpu i pustiti da krčka još 10 minuta.
Ne zaboravite sarmu krčkati na slaboj vatri dva do tri sata, tako će biti najbolja!