Kina priznaje

Zaostajemo za SAD, ali naš AI postaje sve bolji

Chat GPT Open AI Foto Pixabay

Pokušaji Kine da uhvati korak sa SAD u AI trci su očigledni, a tehnološki giganti i startapovi ulažu velika sredstva u istraživanje i razvoj vještačke inteligencije...

Kina priznaje da postoji razlika u tehnološkom napretku u razvoju vještačke inteligencije između nje i Sjedinjenih Američkih Država. A dok, istovremeno, kineski tehnološki giganti nastoje da premoste tu razliku, kineski eksperti ističu značaj sopstvenog nezavisnog razvoja AI-ja.

U nedavno održanoj panel diskusiji posvećenoj generativnoj vještačkoj inteligenciji, održanoj na Boao forumu za Aziju, potpredsjednik kineske AI kompanije iFlytek Liu Cong, priznao je postojanje jaza između Kine i globalnih lidera u AI tehnologiji.

On je, takođe, naglasio potrebu za nezavisnim razvojem hardvera i softvera, posebno kada je riječ o glavnim velikim jezičkim modelima (LLM).

"Opšta percepcija Kine je da još uvek ima mnogo toga da uradi kako bi sustigla globalne lidere", izjavio je Cong.

Veliki jezički modeli koje pokreću algoritmi veštačke inteligencije za dubinsko učenje – kao što je ChatGPT, postali su ključni u obavljanju raznih zadataka kao što su sažimanje, prevođenje i kreiranje sadržaja, piše Tech Times.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Predsjednik iFlytek-a je pomenuo neophodnost kineskih LLM-ova da premoste jaz sa svojim američkim konkurentima.

Pokušaji Kine da uhvati korak sa SAD u AI trci su očigledni, a tehnološki giganti i startapovi ulažu velika sredstva u istraživanje i razvoj vještačke inteligencije.

Pol Triolo, savjetnik za tehnološku politiku i potpredsjednik američke kompanije Dentons Global Advisors za Kinu, kaže da kineske kompanije mere svoj napredak u odnosu na ChatGPT, ukazujući na značajnu prednost koju SAD ima u AI tehnologiji.

Kineska usredsređenost na osnovne modele, iako zaostaje za OpenAI-jem i Google Gemini-jem, pokazuje znakove napretka. Triolo primjećuje da Kina koristi open-source Llama 1 model kompnaije Meta, koji im pomaže u tom pogledu.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće