nekoliko sati nakon hapšenja

Čečen uhapšen zbog terorističkog napada u Moskvi preminuo u pritvoru

Rusija Moskva AP
Foto © AP

Muškarac iz Čečenije, koji je priveden zbog sumnje da je umješan u teroristički napad na koncertnu dvoranu u Moskvi, preminuo je nekoliko sati nakon hapšenja.

Taisa Uspanova, majka Ašaba Uspanova, rekla je ruskom portalu Agencija da je mladić 22. marta priveden na autobuskoj stanici dok je išao na posao. Uspanov je obavjestio suprugu da je u policijskom pritvoru i tražio da dođe jer je bio grub prema snagama bezbjednosti. Supruga je došla u policiju dva sata kasnije, međutim, službenici su joj rekli da je preminuo.

Uspanov, koji je imao 30 godina, sahranjen je u Čečeniji.

Opozicioni čečenski telegram kanal 1ADAT, koji je prvi izvjestio o smrti Uspanova, navodi da je mladić zadavljen nakon što je mučen i premlaćen do te mjere da su mu polomljena rebra i kičma.

Кanal je objavio i uznemirujući snimak na kome se vidi tijelo Uspanova sa jezivim povredama. Autor snimka kaže da su snage bezbjednosti inscenirale samoubistvo Čečena u pokušaju da prikriju zločin.

"Ašaba Ruslanoviča Uspanova ubile su moskovske snage bezbjednosti 22. marta. Ubili su ga bez ikakvih dokaza o njegovoj umješanosti u teroristički napad u Krokusu. Na snimku možete vidjeti tragove mučenja o kojima smo pisali i čuti rezultate obdukcije", navodi 1ADAT.

Taisa Uspanova takođe tvrdi da njen sin nije mogao da izvrši samoubistvo jer je musliman.

Policija se za sada nije oglasila povodom smrti Uspanova.

Federalna služba bezbjednosti, podsjetimo, privela je do sada 10 osoba u vezi sa terorističkim napadom u Кrokusu među kojima su četiri direktna izvršioca masakra za koje se ispostavilo da su državljani Tadžikistana.