Veliki gubici

Četiri izraelska vojnika poginula u borbama u Rafahu

gaza rafah Četiri izraelska vojnika poginula u borbama u Rafahu

Četiri izraelska vojnika izgubila su svoje živote u jučerašnjim borbama, nakon eksplozije u miniranoj zgradi u Rafi na jugu Gaze, objavila je izraelska vojska.

Tom prilikom, pet ostalih vojnika je pretrpilo teške tjelesne povrede.

Imena poginulih vojnika su: major Tal Pshebilski Shaulov, 24, iz Gedere, štabni narednik Eitan Karlsbrun, 20, iz Modiina, narednik Almog Shalom, 19, iz Hamadije, narednik Yair Levin, 19, iz Givat Harela.

Svi su služili u izvidničkoj jedinici brigade Givati. Shalom i Levin još su bili na obuci, a Shaulov im je bio komandant čete. Levin je unuk bivšeg zastupnika Likuda Moshea Feiglina.

Prema početnoj istrazi IDF-a, vojnici su bacili eksploziv u sumnjivu kuću u četvrti Shaboura u Rafahu, u pokušaju da pokrenu sve moguće zamke, a ušli su nakon što nije odmah došlo do eksplozije. Kad su dva vojnika ušla u trokatnicu, ona je eksplodirala, zbog čega se dio srušio na neke od vojnika. Unutar kuće, IDF je kasnije pronašao tunelsko okno, što ukazuje da je zgrada vjerovatno pripadala operativcu Hamasa.

Osim četiri ubijena vojnika, još sedam ih je ranjeno, uključujući pet teško, prema IDF-u.

Njihovom smrću broj ubijenih vojnika koje je Izrael priznao od početka agresije na Gazu i u borbama duž granice porastao je na 299.