
Iako se posebno volimo potruditi oko iftara i obradovati naše postače ukusnim jelima, ponekad nemamo ideje šta pripremiti.Nadamo se da će vam se svidjeti, da ćete kuhati s nama i iste recepte dijeliti s prijateljima.
Domaća supa sa griz knedlama
Sastojci:
1 jaje
1 supena kašika maslinovog ulja
4 supene kašike griza
1-2 kocke za supu ( ili kosti)
1 mrkva
začini: vegeta, so, crni biber, peršun
Priprema:
U jedan litar vode ili manje skuhati pileće ili teleće kosti da pustu mrsnoću ili dvije kocke za supu, peršun, mrkvu i začina po ukusu.
Dok se temeljac kuha pripremiti griz knedle: u zdjelicu pomiješati jaje, griz, ulje i malo začina (vegete i soli).
Sa dvije male kašičice spuštati knedlice u lonac gdje se kuha temeljac. Ne morate puniti vrhom kašičice jer knedle narastu i biće velike.
Kuhati još 10 minuta na tišoj vatri i juhica je gotova.
Adana kebab sa pilećim mesom
Recept za adana kebab sa pilećim mesom
Potrebni sastojci:
• 700g mljevenog pilećeg mesa
• 1 glavica crvenog luka
• 1 crvena paprika
• 2 čehna bijelog luka
• 1 mala kašika crvene mljevene paprike
• 1/2 male kašike mljevenog kumina
• 1 mala kašika bibera
• 1 kašika paradajz sosa
• peršun
Priprema:
– U blender stavimo luk, bijeli luk, crvenu papriku i sameljemo na sitne komadiće. Izblendanu smjesu stavimo u cjediljku, kašičicom gnječimo da viška tečnosti izađe. Sok koji smo dobili pomiješamo sa 2 kašike ulja I ostavimo jer će nam trebati za mazanje ražnjića prilikom pečenja.
– U posudu stavimo mljeveno meso, mljevenu smjesu, začine, paradajz sos i peršun sitno sjeckan. Sve dobro izmiješamo i ostavimo u frižider 30 minuta da se smjesa malo stegne.
– Od hladne smjese praviti loptice i stavljati na ražnjiće, pritiskati tako da ostanu tragovi prstiju.
– Poredati na rešetku iz rerne, a ispod rešetke staviti tepsiju. Četkicom lagano premazati ražnjiće I peći u rerni na 200 stepeni, 30 minuta. Svakih 10 minuta premazati ražnjiće sokom koji smo dobili od blendanja.
Mantije
Kako bi vam olakšali pripremu današnjeg iftara predlažemo vam da napravite neizostavne slasne mantije.
Potrebno:
700 g Pšeničnog glatkog brašna
1,5 kašičica soli
400 ml vode
40 g putera
150 g crvenog luka
400 g mljevenog mesa
½ kašičice soli
½ kašičice bibera
125 g rastopljenog putera
Priprema:
U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte brašno, sol i vodu, pa električnom miješalicom dobro izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta.
U tavu stavite puter i zagrijte ga na blagoj vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani luk i na srednjoj vatri ga prepržite 4-5 min. dok ne postane staklast. Dodajte meso, sol i biber te ostavite pirjati dok voda koju je meso pustilo ne ispari. Pirjajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 8 jednakih kuglica, premažite ih rastopljenim puterom i pustite da odstoje 20-ak minuta. Svaku kuglicu malo raširite oklagijom, pa je rukama lagano razvucite tako da od nje dobijete jednu koru tanko vučenog tijesta (dimenzije otprilike 50x70 cm).
Starinsko bosansko jelo: Kadun butići - odličan izbor za iftar ili sehur 13.03.24. 09:47 Starinsko bosansko jelo: Kadun butići - odličan izbor za iftar ili sehur Kada je prva kora razvučena, namažite je rastopljenim puterom pa na nju položite drugu koru. Postupak ponavljajte dok sve kore nisu potrošene. Dobivenu koru izrežite na 15 jednakih kvadrata po kojima ravnomjerno rasporedite pripremljeno meso. Punjene kvadratiće presavijte tako da spojite dijagonalne rubove, pa spojenu stranu stavite prema dolje u puterom premazanu tepsiju (19x32 cm) - kao da slažete buhtle.
Kada ste popunili tepsiju, premažite ih ponovo rastopljenim puterom i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 230°C 35-40 minuta. Poslužite ih tople uz salatu, jogurt ili kiselu pavlaku.
Mileram torta
Recept za mileram tortu
Sastojci (za deset osoba):
25 dag glatkog brašna
10 dag šećera
1 paketić praška za pecivo
1 paketić vanilin šećera
8 dag maslaca
1 jaje
Fil
1/2 l mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
20 dag šećera
80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)
voće
preljev za tortu
Priprema
Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u frižideru oko 45 minuta. Tada ga razvaljati i staviti na dno i stijenke okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.
NAPOMENA: Ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte kašičicu kiselog vrhnja, malo maslaca, što god – nećete pogriješiti.
U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.
Peći 70 minuta u rerni zagrijanoj na 170 stupnjeva.Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte.
Kada tortu izvadite iz rerne, fil će se “tresti” i “mrdati”. Neka vas to ne brine, stegnut će se hladeći.