tri kolone u utrci za načelnika ići će naruku ratnom zločincu Fikretu Abdiću

Amir Purić zajednički kandidat pet stranaka za načelnika Kladuše

Amir Purić
Velika Kladuša

Stranke opozicije u Velikoj Kladuši nisu se uspjele dogovoriti o jednom kandidatu za načelnika ove općine na predstojećim lokalnim izborima.

Nakon što je Narodni evropski savez objavio da ima svog kandidata za tu poziciju, Stranka demokratske akcije, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Demokratska fronta i Demokratska narodna zajednica odlučile su da je njihov kandidat za načelnika Amir Purić, predsjednik Naše stranke ove općine.

Platforma "Zajedno za Veliku Kladušu" tako će nastupiti kao blok u utrci za načelnika.

Centralna izborna komisija u petak je objavila liste nezavisnih kandidata za Lokalne izbore.

Prema tom spisku, kandidatura jedne nezavisne kandidatkinje za načelnicu Velike Kladuše nije prihvaćena.

Ostavljen je rok do ponedjeljka da nezavisni kandidati dostave dopune svojih prijava CIK-u pa je moguće da i njena kandidatura prođe.

Ako se to ne desi, stanovnici Velike Kladuše imat će (barem) tri kandidata za načelnika.

Adisa Džanića, predsjednika lokalnog NES-a, Amira Purića ispred pet partija i nekog od Abdića iz Laburističke stranke.

Osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, star 84 godine - spekulira se - ne želi još jedan mandat. Uz to, u izvjesnoj mjeri prepreka mu je i izmjena Izbornog zakona koju je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Po njoj, osuđeni ratni zločinci na domaćim ili nekim od međunarodnih sudova, ne mogu se kandidirati. No, odredba nije dovoljno precizna, obzirom da je Abdić svojevremeno osuđen za ratne zločine na sudu u Rijeci.

Tek, on zagovara da Laburistička stranka kandidira neko od njegove djece za načelničku poziciju.

Ova partija ima najviše zastupnika u Općinskom vijeću Velike Kladuše i do sada se pokazala prilično monolitnom, mada joj podrška postepeno pada.

Monolitnost ne pokazuje ni opozicija.

Stoga će najmanje tri kolone u utrci za načelnika ići naruku Abdiću i njegovoj partiji.

Stranke opozicije sinoć su, nakon više od 15 sastanaka, za manje od 15 minuta "završile posao".

NES je na sastanak došao kako bi partnere obavijestio da su jednoglasno odlučili da "isture" svog kandidata.

Nakon toga, ostali su konstatirali faktičko stanje.

"Tokom sastanka, pet subjekata se usaglasilo oko zajedničkog kandidata za načelnika općine Velika Kladuša na Lokalnim izborima koji će se održati u oktobru ove godine. Ime zajedničkog kandidata je Amir Purić, a podržali su ga politički subjekti SDA, SDP, DNZ-Krajiška stranka, Naša stranka i DF", stoji u saopćenju koje je objavio SDP Velike Kladuše.

Ova partija bila je domaćim finalnog sinoćnjeg sastanka.

"Podrška nije stigla od političkih subjekata NIP i NES. Predstavnici NES-a su saopćili stav organa stranke da će sa svojim stranačkim kandidatom ući u trku za načelničku poziciju te su napustili sastanak, mada su u jednom periodu dali podršku za zajedničkog kandidata, ali to nisu potvrdili na današnjem sastanku, dok su predstavnici NiP-a bili pri stavu da mogu podržati samo onog kandidata kojeg podrže sve stranke potpisnice Platforme.

Predstavnik Nezavisne liste obavijestio je prisutne da se ova grupacija nije prijavila za predstojeće izbore, te samim tim ne mogu ni učestvovati u konačnoj odluci oko zajedničkog kandidata.

Politički subjekti koji su podržali Amira Purića za zajedničkog kandidata za načelnika općine Velika Kladuša na predstojećim izborima pozivaju i ostale političke subjekte da se pridruže ovom projektu za dobrobit građana, a koji to od njih sigurno i očekuju", stoji u usaglašenom saopćenju.