PREINSTALACIJA ZAHIRAGIĆA: DA NE "RIKNE" SERVER SDA

Velika Kladuša kao Srebrenica: Bošnjačke stranke deklarativno „za“, a u praksi niko nikoga ne voli

Srebrenica i Velika Kladuša
Foto © Srebrenica i Velika Kladuša

Moguće i izvjesno nejedinstvo lokalnih odbora stranaka u Velikoj Kladuši oko podrške zajedničkom kandidatu a protiv kandidata Laburističke stranke osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića vrlo vjerovatno bi uništilo realnu nadu i očekivanja u poraz Babinih pristalica.

Toga je svjestan Amir Purić (NS) koga su samo prije dva dana zdušno podržali SDA, SDP NDZ i DF na zajedničkom sastanku Platforme „Za Kladušu“ , da bi DF BiH ,a  onda lokalna SDA „ povukli ručnu“.

Kladuški DF, bolje rečeno, Povjereništvo ove stranke bilo je šokirano stavom Centrale DF, jer članovi DF-a u ovom gradiću jesu podržali Purićevu kandidaturu, ali su nakon „ispada“ iz Sarajeva odreagovali šutnjom koja dovoljno govori.

S druge strane, lokalna SDA u Velikoj Kladuši izgleda da je previše slušala ili čitala sarajevskog stranačkog „filozofa“ Zahiragića vjerujući kako je on lični Bakirov trbuhozborac pa su i oni ustuknuli na fonu nedavanja podrške čovjeku ( Puriću) koji je u Parlamentu FBiH digao ruku za Vukoju. Iako ovi dnevnopolitički argumenti SDA „piju vode“, jer slučaj „ Vukoje“ je duboko poput Marijanske brazde podijelio „Trojku“ sa ostatkom federalne bošnjačke opozicije, bošnjačko političko nejedinstvo poput vode pronađe svoj put da se pokaže kao mentalitetna crta naroda, taman da „propadne dunjaluk“.

Suparništvo, trvenje i razmimoilaženje u Velikoj Kladuši inspirativno liči na ovo srebreničko. I na zapadu u Kladuđi i na istoku Bosne u Srebrenici , Bošnjaci pokazuju ist stepen zavidnosti, sujete, pohlepe, ljubomore i taštine u konkretnim pregovorima i dogovorima oko zajedničkog kandidata za predstojeće lokalne izbore. Deklarativno su za, podržavaju jedni druge, krvi bi dali, a u praksi- niko nikoga ne voli.

Kladuški slučaj sa“klizećim“ startovima u Purićeve goljenične kosti, DF-a i SDA, i uz već ranije dato „ne“ od strane NES-a i NiP-a vrlo jasno ukazuje u startu da će buduće bošnjačko „šarenilo“ kandidata prije utrti put kćerki Fikreta Abdića, Elviri Abdić- Jelenović, nego omogućiti nekome od njih da zasjedne načelničku poziciju. Ukazuje na takav epilog odnos političkih snaga u Velikoj Kladušu kada je riječ o izbornim rezultatima na posljednjim Općim izborima 2022.godine.

Babini Laburisti su prije dvije godine osvojili 27,8 posto glasova, ili 3462 glasa, SDA je imala 2510 ( 20.16 posto), NES 2021 ( 16,23 posto), Naša stranka 1394 ( 11, 20 posto), SDP 927 glasova ( 7,45 posto), DF / GS 666 glasova ili 5,35 posto, dok je NiP osvojio svega 208 glasova. Cjepkanje i rasipanje glasova SDA, NES, NS, SDP i NS na kladuškom primjeru unaprijed onespokojava bilo kakvu platformu moguće pobjede, direktno rade u korist vlastite štete i navode vodu na lopatice vodenice Fikreta Abdića i njegove šćere Elvire.