GASTRO

Bosanski recept za hurmašice

Hurmasice
Foto © Shutterstock

Kada ovu poslasticu obogatite orasima, ukus koji se dobije je, malo je reći - genijalan! Servirajte ih uz tursku kaficu.

Sastojci:

2 jajeta
2 fildžana (50 ml) šećera
2 fildžana ulja
2 fildžana mljevenih oraha
1 supena kašika praška za pecivo
7 fildžana brašna


Agda (sirup):

2 šolje (od 250 ml) šećera
2 šolje vode
3 kolutića limuna


Priprema:

  1. Sjediniti sve sastojke za testo pa ga ostaviti da 15 minuta odstoji u frižideru. Uzimati male loptice i oblikovati ih u hurmašice, pa prije redanja u pleh svaku staviti na rende da ostane reljefast trag. Nemojte ih zbijati u tepsiji jer će da narastu.

  2. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, zatim smanjiti na 150 stepeni i peći još 5 minuta.

  3. Agdu (sirup) kuhati 5 minuta na laganoj vatri.

  4. Vrućom agdom zaliti mlake hurmašice.

  5. Poslužiti ih tek kada se potpuno ohlade.