
Kada ovu poslasticu obogatite orasima, ukus koji se dobije je, malo je reći - genijalan! Servirajte ih uz tursku kaficu.
Sastojci:
2 jajeta
2 fildžana (50 ml) šećera
2 fildžana ulja
2 fildžana mljevenih oraha
1 supena kašika praška za pecivo
7 fildžana brašna
Agda (sirup):
2 šolje (od 250 ml) šećera
2 šolje vode
3 kolutića limuna
Priprema:
Sjediniti sve sastojke za testo pa ga ostaviti da 15 minuta odstoji u frižideru. Uzimati male loptice i oblikovati ih u hurmašice, pa prije redanja u pleh svaku staviti na rende da ostane reljefast trag. Nemojte ih zbijati u tepsiji jer će da narastu.
Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta, zatim smanjiti na 150 stepeni i peći još 5 minuta.
Agdu (sirup) kuhati 5 minuta na laganoj vatri.
Vrućom agdom zaliti mlake hurmašice.
Poslužiti ih tek kada se potpuno ohlade.