FRUSTRIRANI U KREMLJU

Crnogorci zabranili ruske medije u državi, ogorčena Zaharova najavila poduzimanje mjera

Crna gora zastava Anadolija

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da će Rusija poduzeti odgovarajuće mjere protiv Crne Gore, koja je zabranila emitiranje nizu ruskih medija.

"Još jedan napad crnogorske vlasti smatramo neprijateljskim činom otvorene cenzure, smišljenom da s jedne strane da privid legitimiteta najgrubljem kršenju medijskih sloboda, a s druge strane da pridobije naklonost Brisela u nadi obećanog napretka na europskom putu", rekla je Zaharova.

Dodala je da su Crnogorci kako bi "udovoljili rusofobnoj transatlantskoj agendi spremni nastaviti s politikom potkopavanja demokratskih temelja svog društva i države te uskratiti svojim građanima pravo na pristup informacijama".

Na stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je Agencija za elektroničke medije Crne Gore naredila nadležnim službama i lokalnim telekomunikacijskim tvrtkama da "najkasnije do 10. jula u potpunosti obustave emitiranje ruskih medija".

Riječ je o 20 ruskih medijskih operatera, uključujući "Prvi kanal", "Rusija 1", "RT", "Sputnjik", "NTV", "REN TV" i druge. Zaharova je izjavila da ova odluka podrazumijeva zabranu satelitskog i kablovskog emitiranja njihovog sadržaja, kao i bilo kojeg drugog načina distribucije, uključujući internet.

Zaharova je kazala da se radi "o pokušaju da se retroaktivno pravno formalizira situacija nastala početkom 2022. godine. Tada su crnogorske vlasti bez upozorenja blokirale sve ruske emitere dostupne u zemlji i potpuno očistile informativni prostor od njihove prisutnosti".

Dodala je da je sada službeni izgovor za uvođenje zabrane, koja je neslužbeno na snazi već duže vrijeme, pridruživanje Podgorice sankcijama koje je Evropska unija uvela ruskim medijima.