naučni dokazi

Da li se sunčanjem tope masne naslage?

Suncanje
Foto © iStockphoto.com_kitzcorner

Šta se dešava ako se znojimo dok se sunčamo?

Dvije stvari proizlaze iz znojenja tokom sunčanja - regulacija toplote i usporen metabolizam...

Ljudi su, kao i svi sisari, toplokrvni, što znači da sami regulišu svoju tjelesnu temperaturu.

Kada vaše tijelo osjeti da se nalazi u okruženju koje je previše vruće ili hladno, ono preduzima mjere da reguliše sopstvenu temperaturu - drhtanje u hladnom ili znojenje u toplom.

Druge fizičke reakcije na visoke temperature mogu uključivati opuštanje mišića i smanjenje brzine metabolizma.

Bazalni metabolizam

Metabolizam je proces kojim tijelo pretvara hranu u energiju i opskrbljuje ćelije tom energijom.

Ova energija može doći ili iz obroka ili iz rezervi pohranjenih u tijelu u obliku masti, piše Livestrong.

Količina energije koja vam je potrebna zavisi od vašeg nivoa fizičke aktivnosti. Ali tijelu u mirovanju i dalje je potreban minimalni nivo energije za održavanje osnovnih tjelesnih funkcija – to je poznato kao bazalni metabolizam ili BMR.

Kada je tijelo toplo i miruje, BMR opada, što znači da vašem tijelu treba manje kalorija da bi nastavilo funkcionirati. A budući da sunčanje uključuje nepomično ležanje na suncu ili u solariju, potrebno je vrlo malo energije. Drugim riječima, ležanje na suncu ne sagorijeva mnogo kalorija.

Sunčanje sagoreva samo kalorije u opštem smislu da sv sagorjeva kalorije. Vaše tijelo sagorijeva čak i malu količinu kalorija jednostavnim disanjem, varenjem hrane i spavanjem.

Ima nekog efekta

Iako sjedenje na suncu ne sagorijeva kalorije, postoje naučni dokazi da izlaganje sunčevoj svjetlosti može pomoći vašem tijelu da sagorijeva više masti.

Istraživanja su pokazala da valne dužine sunčeve svjetlosti pomažu u smanjenju bijelih masnih stanica koje se nalaze neposredno ispod površine kože.