etto.ba otkriva

Detalji koalicionog sporazuma iz Mostara: SDA okupila koaliciju u Mostaru, na izbore idu sa BPS-om i BH Zelenim

mostar SDA, BH Zeleni, BPS-Sefer Halilović izlaze zajedno na Lokalne izbore u Mostaru
Foto © etto.ba

Danas je u prostorijama Centra za kulturu u Mostaru potpisan koalicioni politički sporazum za predstojeće lokalne izbore između Stranke demokratske akcije (SDA), BPS - Sefer Halilović i stranke BH Zeleni. Sporazum su potpisali predsjednici gradskih odbora navedenih stranaka: Alis Čolaković ispred SDA, Omer Mičijević ispred BPS – Sefer Halilović i Aldin Mujan ispred BH Zelenih.

Donosimo Vam detalje današnjeg sporazuma:

Koalicija za Mostar: Zajedničko Djelovanje za Bolju Budućnost

U specifičnom multietničkom kontekstu Mostara, tri političke stranke udružile su snage kako bi predstavile novu platformu zajedničkog djelovanja koja obećava ravnomjeran razvoj, integraciju i poboljšanje kvaliteta života za sve građane Mostara. Potpisivanje ove platforme označava važan korak ka jedinstvenom i naprednom Mostaru.

Ključne Tačke Platforme

Platforma zajedničkog djelovanja fokusira se na nekoliko ključnih oblasti koje su od vitalnog značaja za budućnost Mostara:

1.Jačanje međusobnog uvažavanja i povjerenja: Svi potpisnici naglašavaju važnost međusobnog uvažavanja među političkim strankama, s ciljem da Mostar bude grad ravnopravnih građana i ravnomjernog razvoja.

2.Jedinstvena lokalna samouprava: Stranke se zalažu za reformisanje lokalne uprave kako bi se povećala funkcionalnost i dostupnost usluga građanima u svim dijelovima grada.

3.Sigurnost i stabilnost: Platforma predviđa maksimalne napore za stvaranje sigurnog i stabilnog okruženja za sve građane, bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili ideološku pripadnost.

4.Očuvanje antifašističke baštine: Posebna pažnja posvećuje se očuvanju i promociji vrijednosti antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata i rata iz 1992-1995. godine.

5.Održavanje i obnova spomenika: Ulaganje u obnovu i održavanje kulturno-historijskih spomenika, uz osigurana sredstva iz budžeta Grada Mostara.

6.Podrška mladima: Poseban fokus na poboljšanje statusa i položaja mladih kroz zapošljavanje i demografski održiv razvoj.

7.Razvoj turizma: Iskorištavanje turističkog potencijala Mostara, s posebnim naglaskom na Staru gradsku jezgru.

8.Promocija zelenih politika: Platforma se zalaže za promociju zelenih politika, zdravih stilova života i očuvanje ekosistema.

Principi Zajedničkog Djelovanja

U dokumentu se naglašavaju principi koji će voditi zajedničko djelovanje političkih strana u predstojećem periodu:

1.Lokalni izbori 2024: Na lokalnim izborima 2024. godine, stranke će ponuditi zajedničku listu kandidata, sastavljenu od najkompetentnijih kadrova iz različitih oblasti, s ciljem zaštite interesa građana.

2.Transparentnost i odgovornost: Otvorenost za saradnju sa svim dobronamjernim ljudima i organizacijama koje Mostar vide kao jedinstven i ravnopravno razvijen grad.

3.Koordinirana rješenja: Zajednički rad na rješavanju problema ilegalne i neplansirane gradnje, uz visok stepen koordinacije sa stručnim tijelima i lokalnom zajednicom.

4.Formiranje stručnih timova: Osnivanje stručnih timova za adekvatnu analizu i predlaganje rješenja za urbani razvoj.

5.Izbor kompetentnog gradonačelnika: Kandidovanje osobe sa iskustvom, jasnom vizijom i energijom za mjesto gradonačelnika Mostara.

Ova platforma predstavlja temelj za dalji razvoj Mostara, stavljajući u prvi plan interese svih građana i integrisan pristup razvoju grada. Potpisnici su pozvali sve građane i organizacije da podrže ove napore kako bi Mostar postao model zajedničkog i uspješnog života, naglašavajući da je jedinstvo ključno za bolju budućnost grada.

detalj sporazuma mostar sda bps bh zeleni 3
Foto © etto.ba