analiza etto.ba

Dok je nadmudrivao političke vukove, Konaković nije ni shvatio da su ga „pojeli“

Elmedin Konakovic Fb

Nakon završenog jučerašnjeg sastanka državne koalicije, na kojem je potvrđen dogovor iz Laktaša, očekivali smo da se lideri tih stranaka obrate javnosti i obrazlože svoje odluke.

Umjesto toga, dobili smo kratku press konferenciju na kojoj su Milorad Dodik i Dragan Čović dominirali i objasnili na koji način će se provesti dogovor iz Laktaša ne krijući zadovoljstvo postignutim dogovorom.

Podsjećamo javnost dogovor iz Laktaša, a što je potvrđeno i juče, sastoji se od usvajanja tri zakona i to zakona o sudovima, zakona o sukobu interesa, te zakona o pranju novca i finansiranju terorističkih aktivnosti koja su potrebna za otpočinjanje rasprave o pregovorima BiH sa EU. Osim toga, dogovoren je i Izborni zakon BiH u smislu legitimnog predstavljanja Hrvata u Predsjedništvu BiH koji bi takođe trebao biti spreman u narednih sedam dana.

Osim Izbornog zakona BiH, dogovoreno je da se na dnevnom redu u aprilu nađu i izmjene zakona o Ustavnom sudu BiH koje se odnose na izbacivanje stranih sudija iz ovog suda.

Dodik je i na press konferenciji ponovio zahtjev iz Laktaša da ukoliko se bude miješao i svoje odluke nametao Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, Dodik odustaje od dogovorenog.

Stranke Trojke su nas nakon sastanka u Laktašima ubjeđivali da nisu ništa dogovorili, ali ovaj put su stranke Trojke prepustile Nerminu Nikšiću da se suoči sa novinarima, ali Nikšić ionako nije imao zapaženu ulogu na press konferenciji, pa ni bogzna kakvo suočavanje. Nikšić je prešutio obraćanja svojih koalicionih partnera i ni u jednom trenutku nije demantovao niti jednog od njih.

Mnogi su očekivali da će se Elmedin Konaković obratiti javnosti jer je on taj koji je tvrdio da se ništa nije dogovorilo u Laktašima.

Konaković je komentarisao ovaj sastanak tek u jednom tv gostovanju i ponovio zaključke istog.

Izrazio je želju da se puste snimke iz Laktaša da se kako kaže vidi kako se nadmudruje s tim političkim vukovima. Ono što se vidi na konferenciji jeste da dok je Konaković nadmudrivao političke vukove, nije ni shvatio da su ga pojeli. Ne da su oni njega nadmudrili, nego - pojeli.

Prema njegovim riječima, Trojka je napravila veliki iskorak, praveći kompromise, ali nikada na štetu Bosne i Hercegovine.

Iskorak je napravljen. Čović je dobio ono što je zahtjevao. Ono što njegovi prethodnici nisu dobili u ratu: etnički podijeljenu BiH na tri dijela. Konaković ne razumije da nije Komšić jedini Hrvat u Sarajevu koji bi poželio mjesto člana Predsjedništva BiH. On ne razumije da će i on kao Bošnjak sutra glasati samo za Bošnjaka u Predsjedništvu koji će da predstavlja i da se bori samo za interese jednog naroda u tzv. fildžan državi. Ne razumije da su to prevaziđeni oblici društvenog i državnog uređenja.

Ali nije samo Čović dobio. Dobio je i Dodik: Ustavni sud BiH bez stranaca. i udaljio visokog predstavnika od ovog procesa dogovoranja. Ne razumije Konaković da će ovim Dodik da apsolutno vlada BiH. Uvjerava Konaković tako da su za Trojku prioritet tehničke izmjene Izbornog zakona te je napomenuo da to poručuju i države članice Evropske unije.

Ono što Konaković nikako ne razumije da tehničke izmjene i neizvjestan put u EU nije interes isključivo Bošnjaka. Pa kad se već odlučio na ovaj avanturizam u inat bivšoj stranci, onda je trebao da zahtjeva nešto, bar nešto, što je u inetresu Bošnjaka. A interesi Bošnjaka su brojni: od NATO puta, preko jačanja državnih institucija, pojednostavljenja političkog sistema u BiH, pa do poboljšanja položaja povratnika u RS. I od tog svega, ispada da je Bošnjacima jeidno stalo do skeniranja glasačkih listića.

Ali Konaković od formiranja svoje stranke se zalaže za ono što dogovara mimo institucija BiH, ali SDP BiH i NS koje su se deklarisale građanskim opcijama, njih ovi politički vukovi i ne doživljavaju. Takvi znaju da je sa njima najlakše.

Izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH morali bi voditi stručnjaci, a ne političari. Pogotovo ne po kojekakvim kafanama pod ucjenama i blokadama.