i dalje vrijede stara pravila

Etsy uvodi promjenu, evo šta

Etsy Shutterstock

Etsy već dugo prodaje artikle koji spadaju u dvije kategorije: ručno izrađene ili vintage.

Ova uska kategorizacija se sada mijenja. Danas je najavljeno uvođenje različitih kategorija. Biće ih četiri: "napravljeno", "dizajnirano", "lično odabrano" i "isporučeno" od strane prodavca. Svi proizvodi moraju spadati u jednu od te četiri kategorije da bi bili podobni za platformu.

Unatoč novim kategorijama, i dalje vrijede stara pravila

Vintage predmeti će spadati u kategoriju "ručno biranih". Materijali za izradu kao što su perle ili glina spadaju u kategoriju "nabavljeni", a ručno rađena vaza će biti u kategoriji "izrađena". Digitalna ilustracija je u kategoriji "dizajnirana" od strane prodavca. Ove kategorije će biti vidljive na listi proizvoda Etsy.

Osim novih kategorija, Etsy tvrdi da drugih promjena neće biti. Stvari koje su ranije bile zabranjene, poput preprodaje predmeta koje je napravio neko drugi, i dalje neće biti dozvoljene .

"Svi artikli će i dalje biti prožeti ljudskim dodirom jer to čini Etsy Etsy", rekao je izvršni direktor Josh Silverman. Cilj novih kategorija je pružiti kupcima više informacija o tome kako je artikal napravljen i kako je prodavač bio uključen u proces.

Sve je teže definisati šta znači "ručni rad".

Etsy se razlikovao od kompanija poput Amazona ili Temua po tome što je bio mjesto za pronalaženje jedinstvenih, ručno rađenih predmeta. Ali tokom godina, kompanija je olabavila svoja pravila o tome šta tačno znači "ručni rad".

Kompanija već neko vrijeme dozvoljava prodavačima korištenje vanjske pomoći za izradu predmeta. Na primjer, grafički dizajneri mogu koristiti usluge printanja na zahtjev za kreiranje majica sa svojim dizajnom umjesto da ih sami štampaju.

Ekspanzija je donijela više kreativaca na platformu, ali frustrirani vlasnici trgovina kažu da je također otvorila vrata prevarantima i preprodavačima koji kupuju masovno proizvedene proizvode i prodaju ih kao ručno izrađene na Etsyju.

Ovo je bila ključna pritužba Etsy trgovaca tokom njihovog štrajka 2022. godine.