Vlasnik najvećeg tržnog centra u BiH ostao bez višemilionske zarade

Finansijski izazovi za kompaniju Magros Veletrgovina: Kako je "vanredni trošak" uticao na njihovu profitabilnost

170418038

U prošloj godini, kompanija Magros Veletrgovina, čiji je vlasnik saudijski biznismen Sulaiman Al Shiddi, suočila se s izazovima koji su ozbiljno uticali na njen finansijski rezultat. Prema izvještaju, Magros Veletrgovina je zabilježila značajan pad profita, pri čemu je zaradila "samo" 352 hiljade KM, u poređenju sa prethodnom godinom kada je ostvarila čistu zaradu od impresivnih 12,7 miliona maraka.

Iako su ukupni prihodi kompanije porasli na preko 38 miliona maraka, iznenadni "vanredni" trošak od 16 miliona maraka zbog "neto kreditnog gubitka od finansijske imovine po amortizovanom trošku" imao je drastičan uticaj na njen finansijski rezultat. Ovaj neočekivani trošak gotovo je potpuno neutralisao dobit koju je kompanija trebala ostvariti u 2023. godini, ostavljajući samo mali dio zarade.

Kompanija Magros Veletrgovina, koja posluje na zemljištu na kojem je izgrađen Sarajevo City Center (SCC), najveći tržni centar u Bosni i Hercegovini, pokazuje stabilno poslovanje, osim ovakvih iznenadnih troškova. Ova situacija podstiče razmišljanje o finansijskoj strategiji kompanije i potrebi za boljim upravljanjem rizicima, posebno u vezi sa finansijskim imovinama.

Al Shiddi grupacija, koja je prošle godine preuzela sto posto vlasništva u Magros Veletrgovini, ima istoriju poslovnih ulaganja u Bosni i Hercegovini, uključujući i vlasništvo nad propalom avio-kompanijom Fly Bosnia i hotel Bristol. Ovi nedavni finansijski izazovi mogu poslužiti kao važna lekcija za buduće poslovne korake ove kompanije, posebno u smislu upravljanja finansijskim rizicima i planiranja za neočekivane troškove.

Uprkos ovom izazovnom periodu, Magros Veletrgovina zadržava stabilnu osnovu poslovanja, a njeno dugoročno uspješno poslovanje može biti osigurano uz odgovarajuće upravljanje finansijskim resursima i rizicima.