Neadekvatne Reakcije Elmedina Konakovića

Građani zabrinuti zbog propusta vlasti i neodgovarajućih reakcija na provokativni čin paradiranja vojske Srbije u BiH

Paradiranje Vojske Srbije u BiH prijedor

Marš pripadnika Vojske Srbije kroz nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini izazvao je značajnu zabrinutost među građanima, dok su reakcije vlasti ostale mlake. Iako je Dejtonski sporazum jasno zabranio prisustvo stranih vojnih lica bez odobrenja, uniformisani vojnici Srbije su prošli kroz Bratunac i Prijedor, gradove s teškom historijom i bolnim sjećanjima.

Milorad Dodik, lider bosanskih Srba, iskoristio je ovaj događaj da ga predstavi kao pobjedu, dijeleći fotografije vojnika na društvenim mrežama uz oduševljene komentare. Njegovo ponašanje dodatno je pogoršalo već napetu situaciju, dok se čini da Srbija sve više zateže obruč oko Bosne i Hercegovine.

Iako je Ambasada Srbije obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o dolasku vojnika, činilo se da ministar Elmedin Konaković nije shvatio ozbiljnost situacije. On je informaciju proslijedio Graničnoj policiji, koja je dozvolila ulazak vojnika, omogućivši im paradiranje kroz navedene gradove.

S druge strane, Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, pokrenuo je istragu o ovom incidentu, ali se pokazalo da nije bio informisan o dolasku vojnika. Helez je pokušao umiriti javnost tvrdeći da se radi o kadetima, a ne o iskusnim vojnicima Vojske Srbije, što je izazvalo dodatne kritike.

Elmedin Konaković, poznat po svojoj aktivnosti na društvenim mrežama, ovaj put je ostao bez komentara, što je dodatno podstaklo spekulacije o njegovoj odgovornosti i nesposobnosti da adekvatno reaguje. Dok neki smatraju da je svjestan svojih grešaka, drugi vjeruju da nije uopće shvatio ozbiljnost situacije.

U svakoj uređenoj državi, ovakvi propusti bi rezultirali ostavkama odgovornih lica. Međutim, u Bosni i Hercegovini, ostavke Konakovića i Heleza se čine malo vjerovatnima. Građani s pravom postavljaju pitanje kako je moguće da nadležni nisu reagovali na ovako ozbiljan incident.

Dok se Vojska Srbije kretala kroz gradove s teškom prošlošću, reakcija vlasti Bosne i Hercegovine bila je neadekvatna. Ostavke odgovornih lica su najmanje što se očekuje u ovakvoj situaciji, ali pitanje ostaje, da li odgovorni smatraju da kadeti nisu sposobni za ozbiljne zločine?