DRSKI NAPAD NA KANDIDATA ZA NAČELNIKA

Harisa Mešića pred njegovom kućom fizički napao Muhamed Omeragić Burek, zbog Mešićeve teške tjelesne povrede uključilo se Tužilaštvo USK!

Haris Mešić sa suprugom Dijanom
Foto © Haris Mešić sa suprugom Dijanom

Pred porodičnom kućom Harisa Mešića u Bosanskom Petrovcu u subotu 6. jula dogodio se nesvakidašnji brutalni nasrtaj kada je Muhamed Omeragić zvani Burek, član Izvršnog odbora SDA Bosanski Petrovac, došao pred Mešićevu kuću u alkoholiziranom stanju, gurnuo Mešićevu majku koja je pala i fizički napao Mešiča.

Mešić mu se suprotstavio. Ovom divljačkom Omeragićevom činu prisustvovali su Mešičeva supruga koja je u visokoj trudnoći i dvoje maloljetne djece koji su pretrpili traume.

U dramatičnom skoro filmskom sukobu Haris Mešić je na svojoj parceli i pred svojom kućom branio svoju majku i sebe i tom prilikom zadobio tešku tjelesnu ozljedu u vidu loma kosti na šaci. Majka Munira , hronični bolesnik, zadobila je lakšu tjelesnu ozljedu i stavljena joj je langeta, Mešićeva supruga Dijana se zbog šoka javila u Službu hitne pomoći,a napadač Muhamed Omeragić je pobjegao ostavivši iza sebe papuče u kojima je došao da se obračuna sa Mešićem.

Obzirom da je Haris Mešić zadobio tešku tjelesnu ozljedu ovaj je slučaj preuzelo Kantonalno tužilaštvo u Bihaću.

Kuća Mešićevih ispred koje su napadnuti od Omeragića
Foto © Kuća Mešićevih ispred koje su napadnuti od Omeragića

Možda bi policija spriječila ovaj napad da je došla na vrijeme, no na poziv Munire Mešić da dođu, vjerovatno jer su pogrešno razumjeli, policajci su došli pred kuću napadača. Nakon novog poziva Mešićevih policija je krenula ka mjestu napada.

  • Muhamed Omeragić me je toga dana zvao više puta, ali znajući zbog čega me zove, nisam se želio javiti. Zbog upornih poziva na molbu supruge javio sam se a on je odmah počeo da mi psuje kompletnu familiju, majku, ženu, djecu. Prekinuo sam vezu, a on poručio da će doći- priča o nesvakidašnjem šokantnom događaju Haris Mešić.

Povod i motiv fizičkog napada na Harisa Mešića je što je nezavisni kandidat za načelnika općine Bosanski Petrovac koga podržavaju političke stranke Narod i Pravda ((NIP) , Narodni evropski savez (NES), POMAK, SBiH i Nezavisna lista za Bosanski Petrovac. Mešić je sada velika prepreka aktuelnom načelniku Mahmutu Jukiću (SDA) koji se „začešljao“ da obnovi mandat. Sadašnja situacija gdje Bošnjaci Bosanskog Petrovca imaju dva kandidata,a birači srpske nacionalnosti su se ujedinili oko jednog, Bobane Velage.

Mešićeva šaka u gipsu- lom jedne kosti
Foto © Mešićeva šaka u gipsu- lom jedne kosti
  • Prijetnje i ucjene imao sam i prije ovjerene kandidature, one su dolazile iz krugova SDA, sa ciljem da me ubijede da odustanem. Znam svoj profesionalni i politički put, temeljito sam razmislio o kandidaturi, a činjenica da me kao nezavisnog kandidata podržavaju skoro sve probosanske stranke u Bosanskom Petrovcu osim SDA ukazuje da imam realne šanse u predstojećoj demokratskoj utakmici. Smatram i ubijeđenn sam da sam kvalitetniji kandidat od Mahmuta Jukića - kaže Mešić.

Haris Mešić je doktor šumarskih nauka sa odličnim stručnim referencama. Fakultet i magisterij odbranio je na Šumarskom fakultetu u Sarajevu,a doktorat na državnom Šumarskom fakultetu u Banjoj Lici. S druge strane, Mahmut Jukić je takođe doktor ekonomskih znanosti ali sa sumjivim mjestima u naučnoj biografiji.

Radni odnos zasnovao je u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove prije 26 godina sa sumnjivom potvrdom o završenoj višoj školi za mašinstvo iz 1990. godine ( tzv. pogonski inženjer mašinstva)i do danas nije pokazao diplomu za tu školu, jer je nema u evidencijama nijednog fakulteta, 2000. godine je diplomirao na Tehničkom fakultetu u Bihaću (!?) a naučni doktorat donio je iz Mostara 2019.godine sa Univerziteta moderniih znanosti – „CKM“. Ova je visoka škola poznata po izdavanju lažnih diploma i u središtu je afere „Klaster“

Kako stvari stoje, napadač Omeragić bio je „ izvidnica“ kandidata SDA Mahmuta Jukića i zadužen da ubijedi Mešića da odustane od kandidature. Po cijenu i da ga „ubjeđuje“ i fizički. Haris Mešić je nakon svega radi građana Bosanskog Petrovca i bh javnosti na svom FB profilu objasnio pojedinosti napada na kućnom pragu.

Haris Mešić sa suprugom Dijanom
Foto © Haris Mešić sa suprugom Dijanom

„ Da smo kao društvo dotakli dno, nakon ovoga svima je jasno. Doći na moj kućni prag da bi se fizički sa mnom obračunao je odličje kauboja. Gotovo pa u svakoj čarsiji postoje lokalni kauboji, koji misle da je jedini zakon koji vrijedi “zakon jačeg”. Pri tom udariti bolesnu ženu (moju majku), nanijeti lakše i teže tjelesne ozljede članovima porodice i to sve pred očima dvoje maloljetne djece (4. i 7. godina) dovoljno govori o ljudskoj nemoći i karakteru. Kako je to sve preživjela moja trudna supruga, koja je u petom (5.) mjesecu trudnoće znaju najbolje zdravstvene ustanove koje joj još uvijek daju sedative.

I to sve zbog banalnog razloga. A to je da nisam ni po koju cijenu smio biti kandidat za načelnika opštine Bosanski Petrovac. Nakon niza neuspjelih pokušaja da se odgovorim od kandidature, uslijedio je pokušaj moje fizičke eliminacije i to na najgori mogući način.

Dragi prijatelji, rodbino, sugrađani, nikad u životu nisam imao niti jedno narušavanje javnog reda i mira, nikada nikog nisam fizički napao niti uznemiravao a sto je vama svima poznato kao i pripadnicima MUPa. U MUP sam išao samo kad trebam “izvaditi” CIPS prijavu dok ovom “gospodinu” koji je nas napao MUP dođe nešto kao menza. Ovo njemu nije prvi put, odavno je dobro poznat pripadnicima Ministartva unutrašnjih poslova. Na kraju krajeva, ne trebamo se mi puno objašnjavati, u našoj maloj opstini svi se dobro znamo, vrlo dobro se zna ko je ko. Stoga sve rijeci su suvišne. Od psovki koje je izgovorio pred mojom kućom i u telefonskom razgovoru spominjajuci djecu, suprugu, mater, mrtve članove porodice,… bi se svima želudac okrenuo.

Priče da je potezano oružje, da je bila klasična sačekuša, da je došao da porazgovara na jedan fin način, su obična izmišljotina onog koji se pokušava izvaditi iz nemoguce situacije. Ljudski je bilo priznati da pod dejstvom alkohola učiniš loše stvari koji možda nisi ni svjestan, a vaditi se raznim konstrukcijama sa prebacivanjem krivice je dokaz da ste obični ljudski šljam sto i nije neka novost. Ovo najbolje opisuje narodna izreka “nije majka Muju klela sto je kockao, nego što se vadio”.

Da je sve to laž sto sada on i njegova “ekipa” (i ako zaista malobrojna) pričaju i pokušavaju plasirati, brzo će biti jasno svima, jer smo poziv policiji uputili 2 puta prije nego je dotični došao do našeg kućnog praga nakon niza izjavljenih prijetnji telefonskim putem. Nažalost on je prije stigao nego pripadnici MUPa. O svemu postoji jasni dokazi, listing poziva, snimljeni razgovori, zapisnici u MUPu, svjedoci,… ali zbog čitave situacije nije niti vrijeme niti mjesto da se ovdje iznosi. Svakako da to sve već imaju nadležni organi.

Ova situacija i njegov nastup najbolje oslikava sliku i priliku SDA stranke na lokalnom nivou, i rukovodstva lokalne organizacije te njene predsjednice Ansele Husetić koja umjesto da osudi njegov čin i isključi ga iz članstva zbog ovog barbarizma, nastoji lažima na svojoj ukradenoj stranici Aktualnosti Bosanski Petrovac koju lično ona vodi (ukradena od Centra za kulturu i obrazovanje) stvoriti drugačiju sliku i okriviti moju trudnu suprugu, moje dvoje maloljetne djece, moje roditelje i mene. U biti svi su krivi samo ne njen “politički mentor”. To nam dovoljno govori o kakvom moralnom sunovratu tih ljudi se radi.

A sada mi je najbitnija moja porodica, pa ću se njoj posvetiti u narednom periodu, a sve će biti ubrzo kristalno jasno mada i već jeste. Nisam osoba koja se povlači pod prijetnjama, i ako sam ih imao mnogo u posljednje vrijeme, stoga IDEMO DALJE. **