DANAŠNJI PRIJEDLOG ZA IFTAR

Hercegovački japrak

Japrak

Donosimo Vam prijedlog za današnji iftar...

Hercegovački japrak

Sastojci:

500 g većih listova raštike

1 kg mljevene teletine od buta

100 g luka

100 g riže

sol

1 kašika Vegete

2 kašika ulja

Vegeta, mljeveni biber

1 kašika nasjeckane metvice

Za posluživanje:

400 ml kiselog mlijeka

Priprema

Listove raštike potopite u vrelu posoljenu vodu, izvadite, a zatim stavite u hladnu vodu te ocijedite. Mljevenom mesu dodajte sitno narezan luk, rižu, sol, Vegetu, ulje, papar te sve zajedno dobro izmiješajte. Listove raštike nadjenite pripremljenim nadjevom i savijte ih u sarmice. U širu posudu posložite sarmice u jednom redu, podlijte s malo vode i pospite narezanom metvicom. Posudu poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Posudu povremeno protresite, a po potrebi podlijte s malo vode.

Posluživanje:

Poslužite s kiselim mlijekom.

Kolač od keksa sa višnjama

Sastojci:

600 gr tamnog mljevenog keksa

250 gr maslaca

600 ml mlijeka

120 gr šećera u prahu

3 kašike kristal šećera

100 gr čokolade za kuhanje

100 gr mljevenih oraha

50 gr grožđica

200 gr višanja bez košpica

1 – 2 kašike griza

200 ml vrhnja za šlag

100 gr čokolade za kuhanje za preliv

Priprema:

Umutite omekšali maslac sa šećerom u prahu, dodajte otopljenu čokoladu, mljeveni keks, mljevene orahe, mlijeko i na kraju grožđice. Sve sjedinite rukama i oblikujte dvije kore na četvrtastom limu. U posudu stavite višnje sa kristal šećerom, pa dodajte oko 100 ml vode i pustite da proključa. Procijedite višnje i u preostali sok dodajte griz. Kuhajte griz 3 – 4 minute, pa vratite višnje i sve dobro izmiješajte. Pustite da se ohladi pa umiješajte i umućeno vrhnje. Fil ravnomjerno rasporedite po kori od keksa. Preko stavite drugu koru i kolač prelijte rastopljenom čokoladom za kuhanje. Ostavite da se dobro ohladi u frižideru.

Prijatno!