pogledajte

Jeep se hvali da je njegov Wagoneer S boji od Teslinog Modela Y

Jeep

JEEP se hvalio da je bolji od Tesle.

Naime, njegov prvi električni automobil namijenjen američkom tržištu, Wagoneer S, pobijedio je Teslin Model Y na trkačkoj stazi.

Wagonner S treba samo 3,4 sekunde da postigne 60 mph, što je nešto ispod 100 km/h u našim mjernim jedinicama. To je 0,1 sekundu manje od Teslinog modela Y Performance.

Zašto je to važno kada kupujete Jeep? Morate pitati njegovu matičnu kompaniju Stellantis. Vjerovatno da se time pohvalim u marketinške svrhe.

600 KS, domet skoro 500 km

Utrka je snimljena na stazi Willow Springs u Kaliforniji i prikazuje sažetak do sada objavljenih tehničkih specifikacija.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Wagoneer S će imati 600 KS i nevjerovatnih 836 Nm obrtnog momenta. Ove brojke su dobijene testiranjem prototipova prije proizvodnje, tako da mogu biti drugačije za konačnu verziju koja će se prodavati krajnjim korisnicima.

Jeep procjenjuje domet vožnje na više od 300 milja, što je najmanje trideset više od Teslinog modela Y Performance. Veličina baterije nije precizirana, ali je unaprijed poznato da Wagoneer S koristi STLA Large platformu, koja podržava pakete od 85 do 118 kilovat-sati.

Globalni proizvod

Dodgeov Charger Daytona kupe i sedan modeli dolaze sa baterijom od 100,5 kWh.

Wagoneer S također ima postavku s dva motora, pogon na sve kotače, arhitekturu od 800 volti i može dobiti motore s unutrašnjim sagorijevanjem. Iako je platforma namijenjena električnim vozilima, nova arhitektura koju smo spomenuli podržava ICE pogon, kao što se vidi u Dodge Chargeru sa šestocilindričnim motorom Hurricane, 3,0-litarskim twin-turbo motorom koji se nudi sa 420 ili 550 KS.

Čini se da se ime Wagoneer S zadržava. I to uprkos činjenici da je Jeep organizovao takmičenje krajem 2022. tražeći od fanova da predlože druga imena. Biće to globalni proizvod, za razliku od manjeg Avengera, koji se prodaje u Evropi i drugim tržištima, ali ne i u SAD.