Nije bio zadovoljan scenarijem

Jim Carrey je mrzio scenarij jednog od svojih najpoznatijih filmova

Jim Carrey

Prije nego što je postao jedna od najvećih zvijezdi 90-ih, Jim Carrey bio je stand-up komičar za kojeg su mnogi vjerovali da će brzo pasti u zaborav.

No, nakon što se 1994. godine pojavio u uspješnim komedijama Ace Ventura: Šašavi detektiv (Ace Ventura: Pet Detective), Maska (The Mask) i Glup i gluplji (Dumb and Dumber), Carrey je zacementirao svoj status holivudske zvijezde.

Veliku ulogu u izgradnji njegove karijere igrao je prvi od ta tri filma, Ace Ventura: Šašavi detektiv, koji je imao premijeru u veljači 1994. godine. Carrey nije bio niti prvi niti drugi izbor za ulogu ekscentričnog privatnog detektiva koji traži nestale kućne ljubimce.

Kako navodi Far Out, produkcijska kuća Morgan Creek Productions ponudila je ulogu Ricku Moranisu i Davidu Alanu Grieru, ali oni nisu bili zainteresirani. U jednom trenutku, producenti su htjeli angažirati i Whoopi Goldberg, ali su odustali od plana nakon što je Carrey prihvatio njihovu ponudu.

Ovaj sadržaj vam se ne prikazuje jer ste onemogućili Embed kolačiće

Nije bio zadovoljan scenarijem

Naime, glumac je prvobitno odbio ulogu, ali se posle dve godine ubeđivanja predomislio. Ali imao je jedan uslov - producenti su mu morali dozvoliti da prepiše scenario.

"Mrzeo sam scenario. Bio je užasan," priznao je Keri tokom intervjua. Originalni scenario napisao je Jack Bernstein, a kasnije su ga preradili režiser Tom Shadyac i Carrey.

"Rekli su mi, 'Niko ne gubi u ovoj situaciji. Možete preraditi scenario. Kada završite sa pisanjem, ne morate da radite na filmu ako ne želite'", prisjetio se Carrey. "Tako da sam pisao scenu po scenu, u novom scenariju nije bilo nijednog stiha iz originala. Pitao sam se: 'Pre svega, šta ljudi žele da vide? Šta ja želim da radim? Šta je zanimljivo ljudima?"

Uvelike mu je pomogao Shadyac, koji je dozvolio Carreyu da se pred kamerama ponaša kao u svojim stand-up nastupima.

Film je ubrzo postao veliki hit među gledaocima, iako je dobio različite kritike. Sa zaradom od 107,2 miliona dolara, Ace Ventura je postao jedan od najuspješnijih filmova 1994. i stavio Carreyja među najtraženije komičare decenije.