
Potrebno:
• 300 g hurmi bez košpica
• 300 g oraha
• 9 kašika kakaa u prahu
• 2 kašike ekstrakta vanilije
• 50 ml javorovog sirupa ili meda
• 2 kašike kokosovog ulja
• 2 kašike vode
• prstohvat soli
Priprema
U blenderu sameljite hurme i orahe, dodajte šest kašika kakaa, jednu i po kašiku ekstrakta vanilije, 2 kašike vode i prstohvat soli. Blendajte smjesu sve dok se ne počne odvajati od stranica blendera. Smjesu zatim pravilno utisnite u kalup. U zdjeli pomiješajte preostali kakao i ekstrakt vanilije s dvije kašike kokosovog ulja i javorovim sirupom. Miješajte dobro dok ne nestanu sve grudice, pa time prelijete kolač. Pustite da se hladi oko dva sata prije posluživanja. Po želji ukrasite voćem i sjeckanim orasima, lješnjacima ili bademima.
Savjet: Ovako napravljen kolač u hladnjaku možete čuvati i do dvije sedmice. Ako ga stavite u lednjak, izdržat će i do dva mjeseca