ZABORAVLJENA TAJNA PEKARA

Kako da vam peciva ostanu svježa i mekana danima

Hljeb
Foto © Ilustracija

Ako želite da vaši hljebovi, kiflice ili perece ostanu svježi i mekani i nekoliko dana nakon pečenja, vrijeme je da se prisjetite starog pekarskog trika koji su mnogi zaboravili.

Pekarski proizvodi s kvascem često se stvrdnu već nakon prvog dana, naročito ako se ostave nepokriveni čim izađu iz rerne. Međutim, profesionalni pekari imaju jednostavno rješenje – dva sastojka koja se dodaju direktno u brašno prije miješenja tijesta.

Riječ je o kukuruznom skrobu (gustinu) i grizu za dječiju ishranu. Na jedan kilogram brašna dovoljno je dodati jednu punu kašiku skroba i jednu ravnu kašičicu griza.

Skrob pomaže da tijesto bude prozračnije i lakše, što mu daje dodatnu mekoću, dok griz upija višak vlage i sprečava da se kora brzo stvrdne. Rezultat su mekana i ukusna peciva koja ostaju svježa i danima – baš kao iz pekare.