
Ako i dalje niste vrsni u pripremi domaćeg bureka, ovaj video bi vam mogao pomoći,a ovi savjeti naše čitateljice koje ćete pronaći u nastavku nikad nisu naodmet, bilo da ste iskusni majstori ili tek entuzijasti na početku svoje avanture s vučenim tijestom.
"Ovo je vrsta bureka koja je u mom okruženju poznata kao prevrnuti burek. Specifičnost ove pite je u pečenju i načinu serviranja. Prevrtanje pite tokom pečenja burek čini hrskavim, a servira se tako da donja strana bureka bude okrenuta na gore.
Cijeli postupak pripreme je detaljno objašnjen u videu, a do trenutka kada se pita savije i stavi u tepsiju je jednaka kao i kod svakog drugog bureka ili pite savijače od vučenog (vodenog) tijesta.
Na vama je da odlučite kako ćete ispeći pitu i hoćete li slijediti upute ovog recepta do kraja ili ćete pitu ispeći na vama najdraži način, klasično, i tako što ćete je na kraju zaliti da burek bude mekši, jer tako volite.
U videu je također prikazano i razvijanje i razvlačenje jufke, kao i objašnjenje u vidu malog tutorijala ili vodiča za neiskusne i one koji još nisu savladali ovu vještinu, a željeli bi", kaže autorica videa.
Sastojci koji će vam trebati za koru za jedan burek su
400 g glatkog brašna,
260 ml vode sobne temperature,
1 žličica soli,
žlica ulja te ulje za premazivanje.
Za nadjev pripremite
300 (ili više) g mljevenog mesa od junećeg buta,
1 veću glavicu crvenog luka,
sol, papar, malo ulja i malo vode (po dvije kašike).