daju bezvizni pristup ЕU

Koštaju i do 230.000 eura: Šta su "zlatni pasoši“

Zlatni pasos 23 780x340

Karipski "zlatni pasoši" postaju sve skuplji, kao odgovor na pritisak SAD i Еvropske unije da se suzbije prodaja državljanstva.

Takozvani "zlatni pasoši" daju bezvizni pristup ЕU, Velikoj Britaniji i drugim zemljama, što ih čini popularnim među nacionalnostima koje obično treba da podnesu zahtjev za putne dozvole.

Grupa od četiri karipske zemlje pristala je da naplaćuje najmanje 200.000 dolara za svoje pasoše počevši od 30. juna, što je duplo više od trenutne stope u nekim slučajevima.

Zemlje će takođe zatvoriti rupe u zakonu koje su dozvoljavale prodaju pasoša uz popust, prenosi Telegraf pisanje Blumberga.

Programi državljanstva po investiciji, ili CBI, donose više od 579 miliona dolara godišnje na Karibima i čine više od polovine nacionalnog prihoda nekih od malih ostrvskih država u regionu. Ali programi su pod lupom evropskih i američkih regulatora, koji su sve više zabrinuti da se koriste za zaobilaženje imigracionih kontrola i da mogu poslužiti kao ulaz za kriminalce.

Pet karipskih zemalja sa CBI programima proširilo je državljanstvo na najmanje 88.000 ljudi, uključujući mnoge Kineze, Ruse i Nigerijce, prema prošlogodišnjem izvještaju ЕU.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj saopštila je da programi mogu pomoći kriminalcima da izvrše ogromne prevare i operu prihode stečene kriminalom i korupcijom koja dostiže milijarde dolara.

Potražnja za karipskim pasošima raste, rekla je Kara Doherti, generalni direktor kompanije Apek Kapital Partners sa sjedištem u Antigvi, koja se bavi savjetovanjem o drugom državljanstvu. Kamata je porasla za skoro 300 odsto tokom prva dva mjeseca ove godine, rekla je ona, povezujući to sa porastom bitkoina i drugih tokena.

Američki građani, koji drugi pasoš vide kao zaštitu od geopolitičkih previranja, takođe podstiču prodaju.

Karipske zemlje su se takođe složile da razmenjuju informacije, podnose se nezavisnim finansijskim revizijama i unaprijede transparentnost.

"Promjene imaju za cilj da se pozabave zabrinutostima koje bi ЕU, posebno, imala u vezi sa ovim programima", rekao je premijer Dominike Ruzvelt Skerit u saopštenju.

Santa Lucija, gdje se pasoši prodaju za 100.000 dolara, nije potpisala sporazum, koji obuhvata samo Dominiku, Grenadu, Sent Kits i Nevis, Antigvu i Barbudu.

Sent Kits ima najstariji i najskuplji CBI program na Karibima koji košta 250.000 dolara.

Novi sporazum takođe pokušava da zaustavi prodaju pasoša uz popust. U nekim slučajevima, lokalnim investitorima je bilo dozvoljeno da kupcima daju pasoše po djeliću prvobitne cijene, uz obećanja o budućim isplatama. Ali kada su projekti zaustavljeni, kupci bi mogli da dobiju državljanstvo po cijenama ispod tržišnih.

Premijer Sent Kitsa Еndrju Dru rekao je da je prodaja pasoša sa sniženim cijenama pošast za CBI industriju jer smanjuje vladine prihode i dovodi do nezavršenih projekata.