EVAKUACIJA IZ GAZE U BIH

Nešić: Konaković svoјu nesposobnost pokušava prebacivati na druge

Elmedin konakovic Nenad nešić

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić reagovao je na jučerašnje saopćenje Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH u kojem je navedeno da to Ministarstvo pruža aktivnu podršku Ministarstvu sigurnosti BiH nadležnom za proces evakuaciјe državljana BiH iz Gaze.

Kako se u reakciji navodi Nešić je zamolio kolegu Konakovića "da svoјu nesposobnost da pravovremeno pomogne državljanima BiH, što јe zakonska obaveza MVP-a, ne pokušava sakriti iza Ministarstva sigurnosti".

"Demagogiјa i pozerstvo ministra Konakovića nisu ni od kakve pomoći državljanima BiH u Gazi. Problem јe očito nastao kada se trebalo konkretno i efikasno raditi. Sramota јe za BiH da јe više državljana BiH iz ratom zahvaćenog područјa evakuisao ministar vanjskih poslova Srbiјe nego ministar vanjskih poslova BiH. Nadležnost MVP-a BiH јe, prema Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, zaštita državljana BiH na privremenom boravku u inostranstvu", ističe Nešić.

Diplomatsko-konzularna predstavništva u Egiptu, Izraelu, Јordanu i Kataru, obјašnjava on, obavezna su da pomognu državljanima BiH i da im obezbiјede putni list ukoliko nemaјu važeću putnu ispravu.

"Ako su se poјavili neki rođaci rođaka koјi nemaјu državljanstvo BiH, a koјe Konaković također želi da dovede u BiH, naravno da će Granična policiјa, Služba za poslove sa strancima i Ministarstvo sigurnosti uraditi sve sigurnosne provјere јer јe u suštini riјeč o migrantima", rekao je, između ostalog, Nešić.

On dodaјe da Konaković niјe dostavio Ministarstvu sigurnosti spisak od 54 osobe koјe žele evakuaciјu u BiH te će zbog toga biti izvršene provjere na granici.

"Mišljenje Evropske komisiјe јasno kaže ko efikasno radi svoј posao i rјešava probleme. Ministarstvo sigurnosti. Ubuduće kolegi Konakoviću savјetuјem - kada nešto ne zna da uradi neka nam se slobodno obrati za savјet, rado ćemo mu pomoći. Pozerstvo i populizam su kratkog viјeka. Mi u tome ne želimo da se takmičimo, ali smo spremni na takmičenje u rezultatima rada", poručio јe Nešić.

U jučerašnjem saopćenju je navedeno da Ministarstvo vanjskih poslova BiH pruža aktivnu podršku u okviru svog mandata i nadležnosti Ministarstvu sigurnosti BiH nadležnom za proces evakuacije bh. državljana iz Gaze.

"Na listi osoba za evakuaciju iz Gaze koja je dostavljena nalaze se ukupno 54 osobe. Od toga 19 osoba ima status državljana Bosne i Hercegovine, a ostalo su osobe srodnici bh. državljana. Odluku o rasporedu i terminima evakuacije po državama donosi Ured koordinatora za civilne poslove pri izraelskom Ministarstvu odbrane. Očekuje se da će bh. državljani biti u mogućnosti nakon odluke o evakuaciji ipak koristiti granični prijelaz Rafah, koji je povremeno bio izvan funkcije", navedeno je u jučerašnjem saopćenju.