Radnik GRAS-a prijavio Coultharda zbog vožnje tramvaja

Kontroverze oko vožnje tramvaja: David Coulthard pod istragom zbog neovlaštene vožnje u Sarajevu

David Coulthard tramvaj

Tokom vikenda, poznati britanski vozač Formule 1, David Coulthard, učestvovao je u Red Bull Show Runu i tom prilikom se provozao tramvajem kako bi promovisao događaj.

Međutim, ovaj potez nije naišao na opšte odobravanje. Među prvima su reagovali predstavnici političkih stranaka, ističući da je Coulthard neovlašteno upravljao tramvajem, što je protivno zakonskim propisima.

Jedan od dugogodišnjih vozača tramvaja i zaposlenik GRAS-a prijavio je slučaj MUP-u Kantona Sarajevo. Prema njegovim rečima, za upravljanje tramvajem neophodna je odgovarajuća vozačka dozvola i ljekarski pregled koji se obavlja svake tri godine. Prijava je podnesena na osnovu fotografija i medijskih izveštaja o događaju.

Vozač je naveo da je Coulthard tokom vikenda, nakon kratkih uputa, preuzeo kontrolu nad tramvajem, što je prema njegovom mišljenju prekršaj zakona. Dodao je da postoje specijalizovani instruktori certificirani za obuku novih vozača i da je njegov kolega, koji je bio prisutan pored Coultharda, dobio certifikat za obuku isključivo onih koji već poseduju dozvolu za nove tramvaje.

Reakcije javnosti na ovaj događaj bile su različite, ali podnosilac prijave je naglasio da ga mišljenja drugih ne interesuju jer smatra da je prekršen zakon.