PREMA GASTROENTEROLOGU

Najgora grickalica za zdravlje crijeva

Grickalice

Gotovo svi osjećaju potrebu za grickanjem barem jednom dnevno.

Čak i nakon obilnog doručka i ručka, često osjećamo potrebu da jedemo još. Ponekad je razlog istinska glad, a ponekad jednostavno jedemo iz dosade ili stresa.

Ali grickalice nisu nužno nezdrave. Zapravo, studija objavljena u Međunarodnom časopisu za nauku o hrani i ishrani otkrila je da jedna do dvije grickalice dnevno mogu spriječiti prejedanje i pomoći vašem probavnom sistemu da nesmetanije funkcioniše. Ključ je, naravno, u vašem izboru hrane.

Portal Parade je kroz intervju s trojicom gastroenterologa otkrio koje se grickalice preporučuju za zdravlje crijeva, a koje bismo trebali izbjegavati.

Užina koju gastroenterolozi ne preporučuju

Dr. Jason Korenblit, gastroenterolog i stručnjak za probavu, izdvaja jednu namirnicu koju bi svi trebali izbjegavati. "Kao gastroenterolog, želio bih da ljudi izbjegavaju jednu grickalicu, a to je ultra-prerađeni čips. To se posebno odnosi na prženi čips koji dolazi u tankim vrećicama s dugom listom sastojaka koji uključuju rafinirani škrob, rafinirana biljna ulja, umjetne arome, sireve u prahu i konzervanse", kaže dr. Korenblit.

On objašnjava da je čips klasičan primjer ultra-prerađene hrane koja može negativno utjecati na zdravlje crijeva. "Prehrana bogata ultra-prerađenom hranom povezana je s lošijim zdravljem crijeva, upalnim bolestima crijeva, sindromom iritabilnog crijeva i rakom debelog crijeva, kao i s pretilošću, dijabetesom i srčanim bolestima", ističe on.

Iako povremena užina nije problem, svakodnevno grickanje čipsa može na više načina oštetiti vaša crijeva. "Vaše crijevne bakterije napreduju na vlaknima i otpornom škrobu, dijelovima biljne hrane koje ne probavljamo u potpunosti. Kada jedete uglavnom čips, koji gotovo da nema vlakana, hranite sebe, a ne njih. Prehrana bogata vlaknima podržava raznoliku, otpornu mikrobiotu i proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina poput butirata, koje smanjuju upalu i jačaju crijevnu barijeru", objašnjava dr. Korenblit.

Također dodaje da dugotrajna konzumacija takvih grickalica može dovesti do upalnih procesa. „Novi podaci ukazuju na to da neki emulgatori i aditivi mogu poremetiti sloj sluzi koji štiti crijevni zid i promijeniti mikrobiom na načine koji potiču upalu i povećanu crijevnu propusnost“, nastavlja, povezujući to sa sindromom iritabilnog crijeva.

Kombinacija čipsa i soka je još gora za probavu. Dr. Trisha Pasricha, liječnica na Harvardu, upozorava na još jednu naviku. "Voljela bih da možemo eliminirati napitke zaslađene šećerom", kaže ona, napominjući da su takvi napitci identificirani kao faktor rizika za rak debelog crijeva.

Zdrave alternative koje preporučuju stručnjaci

Ako želite sačuvati zdravlje crijeva, preskočite čips i sok. Dr. Paul Feuerstadt, gastroenterolog i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Yale, preporučuje neprerađenu hranu bogatu vlaknima.

Njegove preporuke uključuju orašaste plodove, bobičasto voće i grickalice na bazi mahunarki poput humusa ili hrskavog slanutka. Objašnjava da takva hrana podržava raznolikost i obilje dobrih bakterija u crijevima.

"Lično, držim teglu badema u svojoj kancelariji. Orašasti plodovi su bogati proteinima i vlaknima, tako da vas drže sitima i nahranjenima", kaže dr. Pasricha.

Dr. Feuerstadt i dr. Korenblit također ističu jogurt kao odličnu opciju zbog visokog sadržaja probiotika. "Jogurt sa živim i aktivnim kulturama sadrži korisne bakterije, odnosno probiotike, koji mogu pomoći u održavanju zdravog mikrobioma i mogu smanjiti upalu i disbiozu."

„Redovna konzumacija jogurta povezana je s korisnim promjenama u crijevnim mikrobima i manjim rizikom od određenih karcinoma debelog crijeva“, kaže dr. Korenblit. Dodaje da kombiniranje jogurta s orašastim plodovima i bobičastim voćem pruža dodatne prednosti i čini obrok zasitnijim zbog zdravih masti, vlakana i proteina.

Ključ je umjerenost, a ne savršenstvo

Stručnjaci naglašavaju da briga o zdravlju crijeva ne znači potpuno odricanje od omiljenih grickalica. "Ne težite savršenstvu. Ciljajte na izgradnju zdravije prehrane. Vaše zdravlje će vidjeti veće dobitke ako napravite promjene u kojima zaista uživate i kojih se možete pridržavati godinama, umjesto promjena koje mrzite i od kojih odustajete nakon dvije intenzivne i užasne sedmice", savjetuje dr. Pasricha.

Kako biste lakše donosili zdrave odluke, opskrbite svoju kuhinju hranjivim opcijama koje su vam nadohvat ruke: jogurtom, bobičastim voćem, orašastim plodovima, humusom i povrćem ili hrskavim slanutkom. Ovo će ne samo podržati zdravlje vaših crijeva, već ćete se osjećati sitijima i zadovoljnijima nego nakon vrećice čipsa.


Znate više o temi ili prijavi grešku Komentari