kruna višegodišnjeg rada i truda

Namjenska industrija BiH osvojila tržište Saudijske Arabije

Namjenska Industrija Metak Proizvodnja Igman Konjic3

Kompanije namjenske industrije u Bosni i Hercegovini na sajmu vojne industrije "World Defense Show 2024", koji je održan od 4. do 8. februara u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, potpisale su višemilionske ugovore.

Iz kompanije "Igman" iz Konjica saopštili su da su potpisali dva nova ugovora u vrijednosti od 80 miliona KM.

Ovu kompaniju predstavljali su direktor Đahid Muratbegović i izvršni direktor Armin Sarajlić, te su bili u pratnji Razima Čolića, ambasadora BiH u Saudijskoj Arabiji.

"Igman" je potpisao ugovore sa Nacionalnom gardom i Ministarstvom odbrane Kraljevine Saudijske Arabije.

"Kraljevina Saudijska Arabija jedan je od ključnih pokretača globalne vojne industrije. Pokazuju to i podaci o konstantnom ulaganju u jačanje njihovih obrambenih kapaciteta, stoga raduje činjenica da svoje oružane snage opskrbljuju našim proizvodima. Dokaz je to naše kvalitete i spremnosti da odgovorimo jednom zahtjevnom tržištu, te posebno raduje kontinuirana suradnja s obrambenim institucijama Kraljevine Saudijske Arabije započeta prije nešto više od desetljeća", navodi Muratbegović u saopštenju iz ove kompanije.

Višemilionski ugovor je u Rijadu potpisala i kompanija "Tehnički remont Bratunac".

Oni su potpisali ugovor sa holdingom "Saudi hemikal" iz Saudijske Arabije, a realizacija ove saradnje je već dugo pripremana.

Inače "World Defense Show 2024" je ove godine okupio više od 750 izlagača iz više od 45 zemalja.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom prošle godine namjenska industrija je izvezla proizvode u vrijednosti oko 241 miliona KM.

Kako se vidi u ovim podacima, najviše su se izvozili bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija te njihovi dijelovi.

Tokom prošle godine najviše se izvozilo oružja u Sjedinjene Američke Države.

Slijedi izvoz u Bugarsku, Tursku i Saudijsku Arabiju.

Oružje se još izvozilo u Srbiju, Slovačku, Njemačku, Kongo, Češku i druge zemlje.