mostarska trakavica

Napetost unutar SDA Mostara: Predsjedništvo donosi odluku o izbornom procesu

Sda mostar bez brzopletih rjesenja koja nude sdp i ns sda mostar 5e39a96dbcdc2

U petak, 19. aprila, Predsjedništvo Stranke demokratske akcije trebalo bi da donese odluku koja će okončati izbornu situaciju u Gradskom odboru SDA Mostara.

Današnji sastanak Safeta Softića, Ramiza Salkića i Šerifa Špage nije uspio da pomiri razlike između dvije strane unutar SDA Mostara. Jedna strana podržava trenutnog predsjednika Salema Marića, dok druga podržava Adila Šutu i njegovog kandidata Alisa Čolakovića za novog predsjednika.

Tročlana komisija će predstaviti svoje viđenje situacije Predsjedništvu SDA, koje će potom donijeti odluku. Opcije su da se postavi Povjereništvo, kako zahtijeva Marić, ili da se nastavi izborni proces koji bi doveo do Marićeve smjene.

Iako nije bilo kompromisa, atmosfera na sastanku nije bila napeta. Predsjedništvo će sada biti ključno za donošenje konačne odluke.

Većina u mostarskoj SDA očekuje da Predsjedništvo podrži dosadašnje aktivnosti i da se izborni proces završi. Međutim, postoji mogućnost da Predsjedništvo odluči da izborni proces nastavi Izborna komisija SDA.

Ekipa koja podržava Šutu i Čolakovića slaže se s tim scenarijem i ističe hitnost okončanja situacije, posebno s obzirom na približavanje lokalnih izbora.

Čolaković će vjerovatno postati novi predsjednik SDA Mostar.