Nova Sudska Drama

Novi obruč sudske dramatizacije: Opet hapšenje Nasera Orića?

Naser Orić

Nakon nedavnih dešavanja, sve glasnije se šuška o mogućem hapšenju Nasera Orića, ratnog komandanta iz Srebrenice.

Ovo dolazi nakon što su srpske vlasti, uz podršku određenih tužilaca i sudija, izdejstvovale novi sudski postupak protiv njega.

Nije tajna da srpski političari poput Aleksandra Vučića i Milorada Dodika često koriste ime Nasera Orića kao simbol srpskih patnji tokom rata. Očito je da ovo nije promaklo Tužilaštvu BiH, koje, umesto da procesuira osobe sa Haške liste, radije bira da pokrene nove optužnice protiv pripadnika Armije RBiH.

U posljednje vreme, branioci Podrinja sve češće su pozivani na informativne razgovore, i to na desetine njih. Međutim, ti razgovori su obavijeni tajnom, pa se samim osobama ne otkriva u kojem svojstvu su pozvani niti o kojim tačno događajima se radi. Ipak, konstantno se postavljaju pitanja o Naseru Oriću, iako je već oslobođen od prethodnih optužbi.

Ovo masovno pozivanje branioca Podrinja dolazi u trenutku kada se očekuje usvajanje Rezolucije o Srebrenici u UN-u, što ukazuje na mogući pokušaj revizionizma od strane Srbije, putem svojih saveznika u Tužilaštvu BiH. Cilj je očigledno pokušaj relativizacije krivice tokom rata, te prikazivanje svih strana kao podjednako krivih.

Naser Orić je već oslobođen od optužbi pred Haškim tribunalom 2008. godine, a kasnije i pred Sudom BiH 2018. godine. Čak ni ove oslobađajuće presude nisu bile dovoljne da zaustave politički motivisane optužbe protiv njega.