dominira tržištem

Nvidia izbrisala Intel sa tržišta grafičkih karti

NVIDIA

Nvidia sada drži ogromnih 88 odsto tržišta gejming grafičkih karti, dok je Intelov udio efektivno pao na nula procenata.

Istraživanje pokazuje da gotovo niko ne kupuje Intel grafičke kartice, dok Nvidia dominira tržištem.

Prema najnovijim podacima, tržišni udio Intelovih gejming grafičkih karti za ugradnju u PC računare (AIB) je praktično pao na nulu. Istovremeno, Nvidia je povećala svoj tržišni udio na ogromnih 88 odsto u istom sektoru.

Uprkos svojim velikim naporima, Intel se do sada mučio da napravi iole značajan prodor na GPU tržištu. Trenutno nijedan njegov model grafičke karte se ne nalazi u preporuci iole isplativih rješenja u pogledu cijene/performanse iole ozbiljnijeg medija koji se bavi tematikom konfigurisanja i sklapanja gejming PC stanica.

To samo govori koliki je zapravo Intelov pad na ovom tržištu gdje vlada oštra konkurentska borba i kojim dominiraju AMD i posebno Nvidia sa svojim GeForce RTX modelima.

Najnoviji podaci posebno poražavajući za Intel, jer je u isto vrijeme 2023. godine kompanija imala 4 odsto tržišnog udjela na AIB GPU dijelu i očekivalo se da krene u osvajanje tržišta, ali sada od toga nema ništa, snovi su bukvalno raspršeni Nvidia dominacijom, prenosi "BenchMark".