ODBRANA OPĆINE NOVI GRAD

Obilježavanje Dana odbrane brda Žuč i općine Novi Grad: Počast herojima i sjećanje na slavne dane

Krila slobode Žuč

Današnja centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana odbrane brda Žuč i općine Novi Grad počela je u 17 sati, a prisutne su pozdravili zvuci himne Bosne i Hercegovine. Ceremonija je započela odavanjem počasti svim stradalim u borbi za odbranu, nakon čega je uslijedila minuta šutnje i proučena je Fatiha za sve poginule branitelje.

Zvaničnici su se obratili okupljenima, među kojima je bio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. Njihova obraćanja podsjetila su na značaj ovog datuma i herojske borbe koje su se vodile na brdu Žuč. Nakon zvaničnih govora, prisutni su mogli uživati u bogatom kulturnom programu, uključujući i "historijski čas" koji je pružio dubok uvid u događaje iz perioda odbrane.

Program na Golom Brdu započeo je već u 14 sati, kada su se građani počeli okupljati kako bi zajedno obilježili ovaj značajan datum. Uprkos jakoj vrućini i povremenoj kiši, na ovoj lokaciji se okupilo na hiljade ljudi. Mnogi su stigli privatnim automobilima, dok su drugi koristili organizovani autobuski prevoz, što je stvorilo velike gužve i dugačke kolone vozila.

U podnevnim satima, mogla se primijetiti "rijeka ljudi" koja se pješke penje na brdo, odlučna da oda počast i prisustvuje otkrivanju monumentalnog spomenika "Krila slobode". Ovaj spomenik je okružen edukativnim panoima sa fotografijama i historijskim činjenicama o odbrani brda Žuč i općine Novi Grad, pružajući prisutnima priliku da se bolje upoznaju sa slavnom prošlošću ovog područja.

Pored kulturnog i historijskog programa, općina je organizovala i muzičko-umjetnički dio manifestacije, uključujući koncert patriotskih pjesama koji je dodatno doprinio svečanoj atmosferi.

Manifestaciji su prisustvovali brojni političari, među kojima su, osim Željka Komšića, bili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, te bivši ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

Ovaj događaj je još jednom podsjetio na važnost očuvanja sjećanja na herojske borbe i žrtve koje su pale za slobodu. Okupljeni građani pokazali su da sjećanje na prošlost i zajedničko obilježavanje važnih datuma predstavlja ključ očuvanja identiteta i vrijednosti koje su utkane u temelje Bosne i Hercegovine.