Mostovi između Naučnika i Umjetnika iz SAD-a i BiH

Otvoreni 15. Dani BHAAAS-a

IMG 4813
Foto © x.com

Svečanim programom održanim večeras u Sarajevu, zvanično su otvoreni 15. Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS).

Ova naučna konferencija, koja se održava od 20. do 24. juna u Sarajevu, promoviše istinske društvene vrijednosti i tokom godina se razvila u renomirani događaj koji okuplja stotine svjetskih eksperata iz različitih naučnih oblasti, kao i stotine učesnika koji prisustvuju predavanjima na brojnim stručnim sesijama.

Predsjednica BHAAAS-a, dr. Eldina Vajzović Nizamić, izjavila je za medije da ovim događajem slave nastavak izgradnje mostova između naučnika i ljudi dobre volje iz SAD-a i Bosne i Hercegovine. Naglasila je da su njihove vizije jasne: unaprijediti i razvijati umjetnost i nauku unutar bh. dijaspore u SAD-u.

Američki ambasador Michael Murphy istakao je značaj bh. naučne dijaspore, koja kroz ovu konferenciju podržava Bosnu i Hercegovinu.

  • U Bosni i Hercegovini postoje mnogi izazovi i problemi, a dijaspora može pomoći u njihovom rješavanju i izgradnji bolje budućnosti za građane – rekao je medijima prije ceremonije zvaničnog otvaranja skupa.

U prisustvu prijatelja i gostiju, obratili su se i rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj, te predsjednik ANUBIH-a, Muris Čičić, koji su izrazili zahvalnost i podršku radu i doprinosu akademske zajednice dijaspore. Program je zaključen bogatim umjetničkim programom u izvedbi studenata i članova BHAAAS-a.

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) organizira ovu naučnu konferenciju od svog osnivanja 2009. godine, s ciljem promocije nauke i umjetnosti, povezivanja naučnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta, te razmjene znanja i iskustava u akademskim zajednicama, s posebnim fokusom na mlade i studente.