SAVRŠEN DESERT

Pavlova torta sjajan je recept za sladokusce

Foto ©
Foto © Shutterstock

Pavlova torta: Kako je nastala kultna slastica od bjelanjaka i voća - a imamo i najbolji recept

Pavlova torta ime je dobila po slavnoj ruskoj baleriji Ani Pavlovoj dok je bila na gostovanju u Australiji i Novom Zelandu. Pavlova je sjajan desert, neovisno o godišnjem dobu, a u tekstu možeš saznati i nešto više o nastanku ove kultne torte.

Pavlova torta na svojem imenu može zahvaliti slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Ona je, kako priča kaže, 1926. bila na turneji u Australiji i Novom Zelandu te je tadašnji chef u hotelu Wellington kreirao nježnu, zaigranu i valovitu slasticu u njezinu čast, a inspiraciju je pronašao u haljinici za balerine, odnosno njenom donjem dijelu. Barem je to novozelandska strana priče.

Australska verzija, kako prenosi BBC Food, jest da je Pavlovu stvorio kuhar Herbert "Bert" Sachse u hotelu Perpla's Esplanade 1935. godine, a imenovao ju je upravitelj kuće Harry Nairn, koji je primijetio da je "lagana poput Pavlove". U intervjuu za Dan žena 1973. godine, Sachse je rekao da su ga vlasnica Elsie Plowman i Nairn regrutirali da napravi nešto "drugačije i jedinstveno" u vidu kolača. "Oduvijek sam žalio što je beze torta pretvrda i hrskava, pa sam krenuo stvoriti nešto što bi imalo hrskavu vanjštinu, a meku unutrašnjost", rekao je. "Nakon mjesec dana eksperimentiranja - i mnogih neuspjeha - pogodio sam recept koji danas opstaje u mnogim kuhinjama."

Nakon slanaca i banana kruha, korisnici Instagrama upustili su se u pripremu Pavlove torte.

Donosimo ti recept kako bi i ti uveselila svoje ukućane i uvježbala pripremu da nakon što sve prođe iznenadiš prijatelje

Postupak i sastojci su sljedeći. Naravno, ako želiš napraviti višu tortu, napravi nekoliko kora po istom postupku.

*Beze kora 4 bjelanjka 200 grama šećera u prahu 1 žlica gustina 1 žlica alkoholnog octa Pećnicu ugrij na 200 stepeni, a na papiru za pečenje olovkom iscrtaj kalup u kojem ćeš peći koru. U zdjeli pomiješaj mikserom bjelanjke te im dodaj šećer i kašiku alkoholnog octa i promiješaj. U promiješnu smjesu dodaj još kašiku gustina koju ćeš kašikom umiješati. Smjesu istresi na prethodno pripremljeni papir za pečenje te ju ubaci u pećnicu kojoj ćeš smanjiti temperaturu na 120 stepeni Nakon 90 minuta pečenja, izvadi beze koru te ju ostavi na zraku kako bi se osušila. Dovoljno je nekoliko sati, ali ako želiš biti sigurna, ostavi ju na zraku preko noći.

Krema

4 žumanjka 500 mililitara mlijeka 50 grama gustina 80 grama šećera 2 vanilin šećera 200 mililitara vrhnja za šlag Žumanjke promiješaj zajedno sa šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrij u zdjeli, a kad zavrije dodaj mu prethodno napravljenu smjesu. Vatru smanji i miješaj dok ne dobiješ jednoličnu gušću smjesu. Ohladi smjesu, a za to vrijeme napravi šlag koji ćeš dodati u ohlađenu smjesu te sve zajedno izmiješati.

Za šlag će ti biti potrebno 250 mililitara vrhnja za šlag te ga klasično izmiješaj. Kad si ga izmutila, možeš početi slagati tortu. Prvi sloj čini beze kora na koju ćeš staviti kremu, a na kremu stavi šlag. Postupak ponavljaj ovisno o broju kora koje si ispekla. Na kraju, na slag stavi voće po izboru, a nama se u ovom periodu najbolje čine jagode te razno bobičasto voće.