GASTRO

Recept za tulumbe koji garantuje da će biti hrskave spolja, a mekane iznutra

Tulumbe Shutterstock

Porijeklom iz Turske, ova poslastica vremenom je postala neizostavan dio domaćih trpeza. Tajna dobro pripremljenih tulumbi jeste da tijesto bude hrskavo spolja, a mekano iznutra.

Po ovom starinskom receptu dobićete savršeno pripremljene tulumbe, a uspjeće i početnicima u kuhinji.

Sastojci:

Za tijesto:

4 krupnija jajeta

400 ml vode

100 ml ulja

250 g brašna

2 kašičice šećera

prstohvat soli

1 l ulja za prženje

Za sirup:

1 kg šećera

600 ml vode

kriške od pola limuna

Napomena: preliv treba napraviti dan ranije i ostaviti je da odstoji preko noći da se lijepo ohladi. Ovo je jako bitan korak.

Priprema:

U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. Mješati varjačom dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte. Ostaviti tjesto 15 minuta da se prohladi. Dok se tjesto hladi vi pjenasto umutite jaja. Jaja dodajte tjestu i mikserom sjedinite.

Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto tjesto gotovo je. Tim tjestom punite špricu za tulumbe.

U dublju tavu ili pliću šerpu sipati litar ulja. U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 10 cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu jer će tulumbe narasti. Stavite tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.

Kada poprime zlatnu boju vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu). Isključiti ringlu i ostaviti ulje da se hladi, bar 10 minuta. Zatim istisnuti novu turu tulumbi i staviti ih da se prže. Kada je druga tura gotova prvu poredati u pleh a u sirup spustiti novu turu.

Ponoviti dok ima tjesta. Kada su sve tulumbe gotove preliti ih preostalim sirupom i prekriti folijom. Ostaviti ih u frižideru da se hlade. Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.