GASTRO

Ručak koji se sam sprema: Ukusno starinsko jelo krcato povrćem i mesom

Papazanija
Foto © Shutterstock

Ovo je starinsko jelo koje se praktično samo sprema i to tako što se svi sastojci pomiješaju u šerpi i preliju vodom. Raznovrsno povrće, kao i 3 vrste mesa čine ovo pomalo zaboravljeno jelo prosto savršenim. Nekada nije moglo da se zamisli da prođe čitava nedjelja, a da stolu nema ovo jelo za ručak. Obavezno isprobajte recept,jer uspijeva bukvalno svima, a ukus je fantastičan.

Sastojci:

  • 700 g kupusa
  • 700 g paradajza
  • 2 paprike babure
  • 5 krompira
  • 300 g teletine
  • 300 g junetine
  • 250 g bataka (bez kostiju)
  • 3 crna luka
  • 200 g kelja
  • 2 štapa celera
  • 100 ml ulja
  • 1 veza peršuna
  • 1 mrkva
  • 1 glavica bijelog luka

Priprema:

U tavi zagrijte ulje, pa propržite crni luk isječen na rebarca, a začinite po želji. Kada luk omekša dodajte i mljeveni bijeli luk i ostavite na šporetu još minut, dva. Zatim isjecite krompir na kocke, kupus na trake (ili ga izrendajte), paprike na trake, a paradajz na kockice, celer na kockice, mrkvu izrendajte, peršun isjeckajte, kao i kelj na pola. Uzmite dublju šerpu, pa stavite povrće i meso isječeno na kocke. Dodajte i proprženi luk. Možete da redate red povrća, pa red mesa. Začinite po želji, pa promješajte i prelijte vodom. Poklopite i kuhajte dok povrće i meso ne omekšaju.