
Ovo je starinsko jelo koje se praktično samo sprema i to tako što se svi sastojci pomiješaju u šerpi i preliju vodom. Raznovrsno povrće, kao i 3 vrste mesa čine ovo pomalo zaboravljeno jelo prosto savršenim. Nekada nije moglo da se zamisli da prođe čitava nedjelja, a da stolu nema ovo jelo za ručak. Obavezno isprobajte recept,jer uspijeva bukvalno svima, a ukus je fantastičan.
Sastojci:
- 700 g kupusa
- 700 g paradajza
- 2 paprike babure
- 5 krompira
- 300 g teletine
- 300 g junetine
- 250 g bataka (bez kostiju)
- 3 crna luka
- 200 g kelja
- 2 štapa celera
- 100 ml ulja
- 1 veza peršuna
- 1 mrkva
- 1 glavica bijelog luka
Priprema:
U tavi zagrijte ulje, pa propržite crni luk isječen na rebarca, a začinite po želji. Kada luk omekša dodajte i mljeveni bijeli luk i ostavite na šporetu još minut, dva. Zatim isjecite krompir na kocke, kupus na trake (ili ga izrendajte), paprike na trake, a paradajz na kockice, celer na kockice, mrkvu izrendajte, peršun isjeckajte, kao i kelj na pola. Uzmite dublju šerpu, pa stavite povrće i meso isječeno na kocke. Dodajte i proprženi luk. Možete da redate red povrća, pa red mesa. Začinite po želji, pa promješajte i prelijte vodom. Poklopite i kuhajte dok povrće i meso ne omekšaju.