Simptomi srčanog udara

Simptomi infarkta kod žena i muškaraca: Mogu da se jave mjesec dana ranije i razlikuju se

Zdravlje shutterstock

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u grudima, bol u lijevoj ruci ili vilici, kao otežano disanje. I žene to mogu da osjete, ali bol kod njih može da se širi na ramena, vrat, ruke...

Očigledno je da se simptomi infarkta kod muškaraca i žena razlikuju. Takođe, neki mogu da osjete bol u gornjem dijelu stomaka, objasnili su u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu.

"Važno je znati da ne moraju svi ovi simptomi da budu prisutni. Takođe je moguć i infarkt bez bolova. Isto tako sve navedene tegobe mogu da se jave i kod drugih, često bezazlenih bolesti i stanja", napomenuli su.

Savjetovali su šta prvo treba da uradite ako primijetite da je osoba u vašoj blizini doživjela srčani udar:

Bolesnik mora da miruje, najbolje u polusjedećem položaju. Ne dozvolite mu hodanje niti bilo kakvo naprezanje.

Osobe koje boluju od angine pektoris trebaju da uzmui i svoju uobičajenu terapiju - Nitroglicerin (Angised) ili Tinidil pod jezik.

Pozovite Hitnu pomoć ili prevezite bolesnika što prije u bolnicu.

Ako bolesnik izgubi svijest, provjerite disanje i krvotok i po potrebi započnite mjere oživljavanja.

Simptomi se razlikuju kod muškaraca i žena

"Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u grudima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. Bol koju žene osjete može više da liči na problemima s probavom, i ne mora biti stalna", napominju u zavodu za javno zdravstvo.

"Takođe, ne moraju nužno da osjećaju bol nego neobjašnjenu anksioznost, mučninu, vrtoglavicu, palpitacije i može ih obliti hladan znoj. Srčanom udaru kod žena može prethoditi neobjašnjen umor. Kod žena je takođe značajno da je prvi srčani udar koji dožive teži i ozbiljniji nego kod muškaraca, i češće dovodi do smrtnog ishoda", pojasnili su.

Nedjeljama prije srčanog udara mogu se jave sljedeći simptomi:

Stručnjaci kažu kako polovina pacijenata može da ima simptome skorog srčanog udara čak mjesec dana ranije, ali mnogi ne obraćaju pažnju na njih ili ih pripisuju nečem drugom.

"Čak i kad niste sigurni u simptome, bolje je odmah nazvati Hitnu pomoć nego čekati predugo i odlagati odlazak u zdravstvenu ustanovu. Istraživanja su pokazala da je većina bolesnika predugo čekala (čak više od 2 sata), a tome su posebno sklone starije osobe i žene", objašnjavaju u Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo i napominju kako tijelo može da pošalje signale i nedjeljama pre infarkta.

Ovo su simptomi koji se znaju da se jave i mjesec dana prije udara:

Nepravilni otkucaji srca koji traju minut do dva minta i obično ih prati napada panike.

Moguće su pojave vrtoglavice i hladnog znoja. Slaba cirkulacija. U takvoj situaciji osjetićete vrtoglavicu i zbunjenost.

Kosa pojačano opada.

Gubitak kose na tjemenu može da bude znak visokog rizika od srčanih bolesti.

Ćelavost se, takođe, povezuje s povećanom količinom kortizola u tijelu, hormona stresa, a to je povezano sa zdravljem srca.

Bolovi u stomaku koji se javljaju u epizodama - smire se pa se ponovno pojave u kratkim vremenskim razmacima.

Javlja se nesanica. Teško je utonuti u san, a kad čovjek zaspi, budi se noću i u rano jutro.

Znojenje je pojačano ili neuobičajeno, a to je jedan od ranih znakova skorog srčanog udara. Promjene u znojenju mogu da se jave u bilo koje doba dana i noći, nezavisno od temperature vazduhaili fizičkog napora.

Privremena ili trajna bol u grudima koja se može ispoljavati i kao voma neugodan osjećaj u obe ruke, u vilici, vratu, ramenima ili stomaku.

Jak umor koji se obično pogoršava kako se dan bliži kraju, iako čovjek možda nije bio fizički niti mentalno aktivan. Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se osjećate umorno i pospano sve vrijeme.

Može se javiti oticanje nogu.

Mogu se javiti simptomi gripa ili prehlade. Mnogi ljudi, koji su preživjeli srčani udar, kasnije su pričali kako su nekoliko dana ranije imali takve simptome, npr. kašalj, groznicu...

Kratak dah. Ako srce dobija manje krvi to znači da će i u pluća odlaziti manje kiseonika nego što je normalno.