
Ovi tacosi sa batatom i crnim grahom su bogati proteinima, vlaknima i punog su ukusa te su savršeni za doručak, ali i večeru...
Tacosi sa batatom i crnim grahom za doručak
Velika porodica ili jednostavno organizujete brunch? Ovaj recept za tacose u velikim količinama je za vas. Kajgana je ubačena u tortilje sa batatom koje su začinjene čilijem i kremastim crnim grahom. Svidjet će vam se isječeni avokado, svjež celer i ljuti umak koji upotpunjuju ove tacose za zasitan i bogat vegetarijanski doručak. Za tacose bez glutena, zamijenite tortilje od brašna sa zagrijanim tortiljama od kukuruza.
Takođe, možete ih lako pretvoriti u burritose za doručak koristeći veće tortilje za burrito i duplom količinom nadjeva po tortilji.
Sastojci
5 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 crvena paprika, isjeckana
1 šolja isjeckanog crvenog luka (od jednog luka)
2 velike batate, oprane i isječene na kockice
2 kašičice soli
1 kašika čili praha
1 konzerva crnog graha (15 oz), ocijeđeni i oprani
8 velikih jaja
12 tortilja od brašna, zagrijane
2 avokada, isječena
1/2 šolje isjeckanog svježeg celera
Ljuti umak, za serviranje (opciono)
Uputstvo
Zagrijte dvije kašike ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte papriku i luk; kuhajte, povremeno miješajući, dok ne počnu da omekšaju, tri do četiri minute. Dodajte batate, 2 kašike ulja i 1 1/2 kašičicu soli. Kuhajte, povremeno miješajući, dok batati ne omekšaju, 12 do 15 minuta.
Zatim dodajte čili prah u tavu; kuvajte, miješajući, dok ne postane mirisan, oko 1 minuta. Dodajte grah i 1/4 šolje vode; kuhajte, miješajući i skraćujući dno tave, dok tečnost većinom ne ispari, 1 do 2 minuta. Sklonite sa vatre.
Umutite jaja i preostalu 1/2 kašičicu soli u velikoj posudi. Zagrijte preostalu 1 kašiku ulja u velikoj tavi sa neljepljivom površinom na srednje niskoj vatri. Dodajte jaja; miješajte dok se ne skuhaju, 3 do 4 minuta.
Rasporedite mješavinu batata po tortiljama. Dodajte kajganu, avokado i celer. Prelijte ljutim umakom, ako želite.