Ovu inicijativu potpisalo je 11 zastupnika

Traži se smjena ministra Staše Košarca

Stasa kosarac
Foto © RTRS

Pokretanje smjene ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca iz SNSD-a danas je zatraženo u pismu koje je potpisala grupa od 11 državnih parlamentaraca.

Razlog je nasilje Košarca nad bivšom suprugom, a u pismu se navodi da moralno nije prihvatljivo da on bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te da vrši funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ovu inicijativu potpisalo je 11 zastupnika, a to su: Mira Pekić, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija, Branislav Borenović, Mladen Bosić, Elvisa Hodžić, Nenad Grković, Šerif Špago, Darko Babalj i Safet Kešo.

Inicijativa za smjenu ministra Košarca direktno je povezana sa temom Rezolucije o sprečavanju nasilja nad ženama koja je tek nakon puna tri mjeseca, koliko su je „brusili“ Trojka +SNSD+HDZ, danas usvojena u PD Parlamenta Bosne i Hercegovine. Rezoluciju su kompromisima obesmislili, sveli je na pola stranice ispraznih fraza, praktično na jedno veliko ništa.

Zašto? Kada se Rezolucija pojavila u proceduri 22. 8. 2023. godine i ja i nekoliko kolega iz Parlamenta uložili smo amandmane. U svoja dva amandmana ja sam tražio da u kampanju o jačanju svijesti o sprečavanju nasilja nad ženama Vijeće ministara krene od vlastitih redova jer se slučaj svjedočenja supruge ministra Košarca o njegovom nasilju u porodici pred Istražnom komisijom Predstavničkog doma našao čak i u Izvještaju Vlade SAD o stanju u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu – navodi on.