POSLASTICA ZA VIKEND

Tufahija torta je savršena

Kolac
Foto © instagram

Ne samo da ćete obezbijediti odličnu poslasticu, već će vam i kuća divno mirisati

Tufahija torta zbog načina na koji se koriste jabuke i orasi podjeća na mnogima omiljene tufahije - samo još ima koru koja sve divne ukuse fantastično poveže.

Sastojci:

7 jabuka 80 g mljevenih oraha 80 g mljevene Plazme Za koru:

5 jaja 7 kašika šećera 7 kašika brašna 6 kašika mlijeka 6 kašika ulja 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer Za ukrašavanje:

2 dl pavlake za šlag mljevena Plazma

Priprema:

Jabuke oljuštiti i izdubiti im sredinu. Okrugli kalup prekriti papirom za pečenje, posuti šećerom i složiti jabuke. Sredinu jabuka napuniti mljevenim orasima i keksom. Punjene jabuke peći oko 25 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Za koru bjelanca sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer. Dodati ostale sastojke. Smjesu ta koru preliti preko jabuka i peći oko 30 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Pečenu tortu hladiti nekoliko sati i okrenuti tako da jabuke budu s gornje strane. Ohlađenu tortu ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i mljevenom Plazmom.

Na internet stranici od.slatkoga.sladje piše da u orahe i Plazma keks možete dodati 1 dl vrućeg mlijeka. Smjesa u jabukama bila bi sočnija i finija.